NYETEKNOLOGIER

Magneter kan styrke hjernen

BLIR LIKE: Jentehjerner blir som guttehjerner når det gjelder seksuell adferd og aktivitetsnivå. I alle fall dersom likhetene mellom mann og mus er så store som forskerne vil ha det til.
BLIR LIKE: Jentehjerner blir som guttehjerner når det gjelder seksuell adferd og aktivitetsnivå. I alle fall dersom likhetene mellom mann og mus er så store som forskerne vil ha det til. Bilde: FSU

Forskere ved Byuniversitetet i New York har utført forsøk med magnetstimulering av musehjerner.

Eksperimentet bekreftet hva forskerne trodde: Musehjernene opplevde økt produksjon av nevroner i de behandlede områdene.

Nevrongrupper

Bakgrunnen for forsøket er tidligere eksperimenter med såkalt "Transkraniell magnetisk stimulasjon" (TMS) i behandlingen av ulike psykiske lidelser som depresjon og schizofreni.

TMS bruker en magnetspole for å skape elektriske felt innad i hjernevevet, noe som fører til aktivering eller deaktivering av ulike nevrongrupper i hjernen. Den eksakte effekten er likevel fortsatt ukjent.

Langtidspotensiering

Forskerne fikk bekreftet at magnetstimulasjonen forsterker den såkalte "langtidspotensieringen" (LTP) i alle testede områder av hjernen.

Dette fordi magnetfeltene endret nøkkelreseptorer for glutamat til å holde seg aktive lenger. Glutamat er et signalstoff i hjernen som stimulerer nervecellene.

Langtidspotensieringen er kjent for å være en stor del av menneskets evne til å huske.

Hippocampus

Forskerne så også en økning i dannelsen av stamceller i den såkalte hippocampus. Disse cellene er blant de få i hjernen som deler seg i løpet av livet, og deltar også sterkt i hukommelses- og humørregulering.

– Effekten på stamcellene er et svært interessant funn, sier forskningsleder Fortunato Battaglia ved universitetet til Newscientist.com.

Personer med skader i hippocampus har vanligvis store problemer med å huske ting selv fra kort tid tilbake.

Alzheimers

Battaglia tror TMS-behandling kan brukes til å forbedre læring og hukommelse hos personer med aldersdomsrelatert hukommelsestap og Alzheimers - som begge er forbundet med nevrontap i hippocampus.

TMS-forsker John Rothwell ved nevrologisk institutt på Høgskolen i London tror også behandlingen kan føre til store forbedringer hos Alzheimer-pasienter ved å styrke langtidspotensieringen.

– Det kan være en måte å forsterke tilkoblinger som hele tiden svekkes, sier han.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.