NETTARKIV

Magnesiumstans på Herøya

12. okt. 2001 - 14:30

Ikke overraskende fulgte styret i Norsk Hydro konsernledelsens anbefaling om å legge ned produksjonen av primærmetall på Herøya utenfor Porsgrunn. Demonstrantene som møtte styrerepresentantene utenfor Hydro-ledelsens møtelokale i Bygdøy allé foran møtestart i morges, ble ikke hørt.

– Fundamentale endringer i de globale markedsforhold for magnesium gjør det nødvendig med en omfattende omlegging av Norsk Hydros magnesiumvirksomhet for å gjenopprette lønnsomheten, oppgir Hydro som forklaring til nedleggingsvedtaket.

Styrevedtak gjenstår

De tre styrerepresentantene fra de ansatte stemte imot. Fortsatt gjenstår eventuell tilslutning til styrevedtaket i bedriftsforsamlingen som samles 25. oktober.

Blir forslaget godkjent i bedriftsforsamlingen, vil halve produksjonskapasiteten være nedlagt i midten av januar neste år. Deretter blir elektrolysecellene holdt tempererte ved hjelp av vekselstrøm i ytterligere noen uker for uttapping av metall og elektrolytt, og blir gradvis koblet ut. Denne siste fasen vil være fullført i slutten av mars neste år.

Økt eksport av lavkostmagnesium fra Kina har ført til fall i magnesiumprisene, særlig i det europeiske markedet. Et økende forbruk av magnesium i bilindustrien har ikke kunnet hindre effekten av den raske kinesiske produksjonsveksten, oppgir Hydro.

Beklager nedleggelsen

– Jeg beklager de vanskeligheter en nedleggelse medfører for berørte ansatte, og vi vil anstrenge oss for at omstillingene skal kunne gjennomføres på en slik måte at ulempene begrenses. Den kinesiske inntreden i det globale magnesiummarkedet representerer imidlertid en varig strukturell endring som vi er nødt til å tilpasse oss, uttaler generaldirektør Eivind Reiten

– Uten drastiske tiltak nå måtte vi være forberedt på betydelige underskudd i årene framover. Lønnsomheten i vår magnesiumvirksomhet har over flere år vært langt under normale avkastningskrav, sier Reiten videre.

For lave priser

Hydros styre bygger sitt vedtak på en analyse som konkluderer med at det hverken på kort eller mellomlang sikt kan forventes at markedet vil avta Hydros samlede magnesiumproduksjon på 87 000 tonn årlig, til priser som gir forsvarlig lønnsomhet.

Ut fra en vurdering av faktorer som produksjonsforhold, den ulike markedssituasjonen i Europa og Nord-Amerika, transportkostnader, tollsatser og anleggenes alder, er styrets anbefaling at Hydro reduserer selskapets produksjonsvolum ved å stanse driften av fabrikken i Porsgrunn, som har en kapasitet på omlag 42 000 tonn årlig. Produksjonen ved Hydros fabrikk i Becancour, Canada videreføres.

Hydro arbeider for å få til fortsatt drift av metallstøperiet, eventuelt basert på gjenvinning av resirkulert skrapmetall og oppgradering av metall fra andre produsenter.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.