KRAFT

Må vite at vindkraft kommer

Mona Sprenger
16. okt. 2009 - 07:25
Vis mer

– Vi kan ikke bare bygge linjer uten at vi er sikkert på at denne satsingen blir realisert, sier Statnetts konsernsjef, Auke Lont.

Konsernsjefen har nylig lagt fram Statnetts nye nettutviklingsplan. Her ser Statnett et behov for investeringer i sentralnettet i størrelsesorden 20–45 milliarder i kommende tiårsperiode.Krever utbyggingsavtaler

Ifølge nettutviklingsplanen skal forsyningssikkerheten i Midt-Norge utbedres, men Statnett vil ikke investere uten at det inngås utbyggingsavtaler med aktuelle vindkraftutbyggere.

– Vi vil i Midt-Norge avvente og se før vi begynner å bygge i stor skala.Etterlyser koordinering

Statnett har søkt konsesjon for en ny 420 kV ledning fra Namsos via Roan til Storheia.

Hvis overføringsbehovet fra Namsos og sørover blir tilstrekkelig stort, eller det bygges ut store mengder vindkraft i Snillfjord-området, blir det behov for å videreføre forbindelsen fra Storheia via Snillfjord til Trollheim/Orkdal.

Disse investeringene er avhengig av at det blir utbygd tilstrekkelige mengder vindkraft.

– Det må lages et regime som gjør at det blir realisert. Det er behov for en koordinering av utbygging av fornybar kraft og et nytt nett. Det skal vi forsøke å gjøre, sier Statnett-sjefen.Mye usikkerhet

– Er Statnett skeptisk til at det vil komme en storstilt utbygging av vindkraft siden vi nå går mot en overskuddssituasjon?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Vi må kunne håndtere en voldsom satsing på vindkraft, men vi kan ikke bare bygge linjer uten at vi er sikker på at det blir gjennomført. EU har bestemt seg for å gjennomføre fornybarmålene. Finland, Sverige og Danmark er godt i gang, men det er ennå usikkert hva som kommer i Norge, sier Lont.

Konserndirektør i Statnett, Gunnar Løvås, føyer til:

– Vi kommer til å få mye mer småkraft, som er vesentlig lavere enn vindkraft. Det er mer rasjonelt å bygge, sier han, og viser til den kommende ordningen med grønne sertifikater.Ikke overrasket

Styreleder i Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) , Torbjørn R. Skjerve, er ikke overrasket:

– Her følger Auke Lont trygt Statnetts tradisjon.

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) har helt siden 1991 satset offensivt på vindkraft og har siden starten investert om lag en milliard kroner i vindmøller.

Skjerve etterlyser også en samtidighet i prosessene.

– Det gjelder både planlegging, innvilging av konsesjoner og det Statnett gjør på nettsiden, sier Skjerve, som ikke er bekymret for at småkraften skal overkjøre vindkraften.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.