KRAFT

– Må tillate høye kraftpriser

¿ Høye priser fører normalt til lavere forbruk. For å dempe forbruket er det viktig at prisene tillates å bli høye i områder og tidsperioder med stor knapphet, står det i rapporten NVE og Agnar Aas overleverte til energiministeren fredag.
¿ Høye priser fører normalt til lavere forbruk. For å dempe forbruket er det viktig at prisene tillates å bli høye i områder og tidsperioder med stor knapphet, står det i rapporten NVE og Agnar Aas overleverte til energiministeren fredag. Bilde: Jannicke Nilsen
4. juni 2010 - 13:05

– Det er alvorlig når prisen på strøm kommer opp i 8-12 kroner per kilowattime. Samtidig må vi tillate høye priser i knapphetsperioder for å dempe forbruket.

Store ulikheter

Det fastslår vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en rapport om kraftsituasjonen i vinter. Rapporten ble fredag overlevert til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Midt- og Nord-Norge ble særlig rammet av skyhøye kraftpriser i den kalde perioden i januar og februar.

– Høye priser fører normalt til lavere forbruk. For å dempe forbruket er det viktig at prisene tillates å bli høye i områder og tidsperioder med stor knapphet. Samtidig er det viktig at prisene ikke blir høyere enn nødvendig i de områdene som ikke opplever en så stor knapphet, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i rapporten.

Vil ha permanent dispensasjon

NVE ber om en vurdering av bruken av de to mobile gasskraftverkene i Møre og Romsdal og mener at dispensasjonen som er gitt bør gjøres permanent for å hindre strømutfall i anstrengte situasjoner.

Det bør også utredes om alternative lokaliseringer av de mobile gasskraftverkene bør klargjøres, fremgår det av rapporten.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier i en kommentar til NTB at bestillingene av strøm ikke stemte overens med forbruket i de dyreste periodene i vinter. Han vil at et ekspertutvalg skal se på mekanismene som styrer tilbud og etterspørsel av energi i Norge. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.