OLJE OG GASS

– Må skru ned tempoet

Ola Skaalvik Elvevold, leder i miljøorganisasjonen Natur og Ungdom.
Ola Skaalvik Elvevold, leder i miljøorganisasjonen Natur og Ungdom. Bilde: NU
Ole K. Helgesen
18. feb. 2010 - 10:11

Klimakur-rapporten viste at det er svært vanskelig å gjøre store kutt i klimagassutslippene på norsk sokkel. Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom mener dette viser at politikerne må begrense oljeselskapenes tilgang på nye områder.

– Hvis det er riktig at det er så syrt og tar så lang tid å redusere utslippene på norsk sokkel, er det bare en ting vi kan gjøre. Det er å skru ned tempoet i oljeutvinningen, sier Ola Skaalvik Elvevold, leder i miljøorganisasjonen Natur og Ungdom.

Les også: – For dyrt å kutte på sokkelen

Nye installasjoner

Men både Oljedirektoratet og industrien understreker at kostnadene blir langt lavere ved elektrifisering i forbindelse med nye utbygginger. Kan ikke politikerne bare kreve at oljeindustrien tar i bruk kraft fra land til nye installasjoner?

-Jo, det kan de. Men jeg synes signalene er ganske tydelige. Det er ikke vilje til å kreve elektrifisering. Vi bør snakke om det fundamentale. Goliat ble for eksempel bare delvis elektrifisert, og elektrifisering fjerner ikke utslippene fra sluttforbruket.–Snodig argument

Oljeindustrien argumenterer med at det er en stor kostnad for det norske folk å la olje ligge i bakken. Er du enig i dette?

– Jeg synes dette er et snodig argument. Man kan ikke si at tapte inntekter er en kostnad. Det blir for enkelt, sier Elvevold.–Feil regnestykker

Klimakur-rapporten argumenterer med at elektrifisering av eksisterende plattformer blir dyrt fordi man går glipp av inntekter i forbindelse med ombyggingene. Blir ikke det å la olje ligge i bakken enda dyrere hvis man bruker slike regnestykker?

– Jo, men vi er ikke enige i at man skal bruke slike regnestykker. Det er et mer komplisert bilde enn som så. Vi må få ned utslippene, og da er det nødvendig å skru ned tempoet i oljeutvinningen.

Les mer om: