KRAFT

– Må skatte annerledes

NYTT PARADIGME: - Vekst i det tjueførste århundret kan ikke bare handle om vekst i BNP. Hva med at vi bruker opp naturen og råvarene? spør EUs klimakommisær Connie Hedegaard.
NYTT PARADIGME: - Vekst i det tjueførste århundret kan ikke bare handle om vekst i BNP. Hva med at vi bruker opp naturen og råvarene? spør EUs klimakommisær Connie Hedegaard. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland

Det er på tide å tenke helt nytt om måten vi pålegger skatter på bedrifter og enkeltpersoner, mener EUs klimakommisær Connie Hedegaard.

Hun ønsker et paradigmeskifte i synet vårt på skatter og avgifter, og mener vi må skattlegge «det vi brenner, ikke det vi tjener», ifølge Euractiv.

– Hvis vi ser 20 år fram i tiden, kan alle se at vi bør skattlegge ressurser mer og arbeidsinnsats mindre, sier Hedegaard ifølge nettstedet.

Opptatt av effektivitet

EU-toppen har fått øynene opp for at det å energieffektivisere og bruke verdens begrensede ressurser mer effektivt er den eneste løsningen for å sikre bærekraftig vekst. Effektivitet må være et flaggskip i alt vi gjør, understreker hun og legger til at Sverige og Danmark ikke har tapt konkurransekraft etter sine effektiviseringstiltak i energisektoren.

EU-kommisjonen legger i mars fram sitt veikart for energisektoren fram til 2050. Der beskriver de veien EU må gå for å klare opptil 95 prosent reduksjon i klimautslippene. Dagens målemetoder for økonomisk vekst holder ikke mål, understreker kommisæren.

– Vekst i det tjueførste århundret kan ikke bare handle om vekst i BNP. Hva med at vi bruker opp naturen og råvarene? Hva med konsekvensene for helse, luftkvalitet og ren vann? spør Hedegaard.

Les mer: – Oljens fall før 2030

– Skjønner ikke peak oil

Krever peak oil-analyse

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.