KRAFT

– Må skape lokal aksept for pumpekraft

ETTERLYSER MILJØDEBATT: Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen ønsker en debatt rundt de miljømessige konsekvensene ved bruk av pumpekraft.
ETTERLYSER MILJØDEBATT: Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen ønsker en debatt rundt de miljømessige konsekvensene ved bruk av pumpekraft. Bilde: Mona Sprenger
Mona Sprenger
24. aug. 2010 - 13:42

ONS / STAVANGER: I et innlegg på ONS i Stavanger i dag var konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen, klar på at vindsatsingen i Europa har gjort den norske vannkraften mer interessant.

– Uforutsigbar

– 50 prosent av den europeiske vannmagasinkapasiteten ligger i Norge, og vi kan starte opp produksjonen når vi trenger den, sier konsensjefen.

Han viser til Storbritannias offensive vindplaner. Britiske myndigheter venter at vindsatsingen skal dekke 25 prosent av det britiske strømbehovet og gi 70 000 nye arbeidsplasser.

– Utfordringen med vindkraft er at den er så uforutsigbar og trenger andre energiformer for å balansere når det ikke blåser.

– Trenger kabler

Ifølge Statkrafts ingeniører kan Norge ved hjelp av pumpekraft levere mellom 10.000 og 25.000 MW basert på eksisterende vanmagasin.

– Vi trenger flere kabler til våre naboer, både til Storbritannia og til kontinentet.

Etterlyser miljødebatt

– Pumpekraft vil kreve lokal aksept i Norge. Det har visse miljøutfordringer. Endrigene i vannveiene skjer raskere og det kan blant annet være utfordrende for fisk, sier Rynning-Tønnesen, som etterlyser en debatt rundt miljøkonsekvensene.

Hardangersaken har vært på forsiden i hele sommer, tror du at det er realistisk å få til en stor satsing på pumpekraft hvis det får konsekvenser for naturen?

– Vi vil utnytte eksisterende kraftverk og vannveier, så det er ikke store naturinngrep det er snakk om. Vi trenger kabler og parallelle tunnelløp, for å kunne kjøre begge veier.

Møter britiske energiministeren

I morgen skal Rynning-Tønnesen møte den britiske energiministeren Charles Hendry, som kommer til ONS-konferansen i Stavanger.

– Etter vannkraft er vindkraft den mest lovende fornybare energikilden i dag. I Storbritannia ligger forholdene godt til rette for utbygging av vindkraft til havs, og vi er avhengig av et godt samarbeid med britiske myndigheter. Derfor blir det svært interessant å møte den nye energiministeren, sier Rynning-Tønnesen i Statkraft.

Les mer om: