KRAFT

Må rive for å bygge

Statnett kutter nettleien.
Statnett kutter nettleien. Bilde: Trond Isaksen/Statnett
Trond Gram
10. juni 2009 - 08:45

Ifølge vassdrags- og energidirektør Agnar Aas vil kraftledningen mellom Ørskog i Møre og Romsdal til Fardal i Sogn og Fjordane legge til rette for ny fornybar produksjon i regionen.

Konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett forteller i en pressemelding at det har vært en grundig prosess i forkant, som har bidratt til løsningen som gjør det mulig å rive 110 kilometer kraftledninger og bygge 280 kilometer nye kraftledninger.

Ny fornybar kraft

– Det legger til rette for vind- og småkraft i regionen og som er vesentlig for å sikre strømforsyningen i de midtnorske fylkene så vel som i Sogn og Fjordane, sier Løvås.

Den nye kraftledningen går fra Ørskog transformatorstasjon via stasjoner i Ørsta, Ålfoten, Moskog og Høyanger til en ny transformatorstasjon i Sogndal.

– Løsningen innebærer riving og kabling av eksisterende kraftledninger, og legger til rette for bygging av ny fornybar energi og omstrukturering og ytterligere riving av eksisterende kraftledninger i fremtiden, sier Agnar Aas.

Viktige innspill

– De innspillene vi har fått underveis har også vært viktige for å finne frem til gode traseer og plasseringer av transformatorstasjoner, sier Løvås.

Dagens kraftnett inn mot regionen er ikke tilpasset det forbruket som Midt-Norge vil ha fremover. Etter NVE sitt syn er en ny 420 kV ledning mellom Ørskog og Sogndal det tiltaket som er mest robust i forhold til fremtidige endringer av produksjon og forbruk.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.