BYGG

Må redegjøre for klimagassutslipp

SKJERPER KRAVENE: Øivind Christoffersen skjerper miljøkravene Statsbygg stiller til sine leverandører.
SKJERPER KRAVENE: Øivind Christoffersen skjerper miljøkravene Statsbygg stiller til sine leverandører. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
7. des. 2009 - 09:09

I løpet av 2010 vil Statsbygg integrere klimagassregnskap i BIM(Bygningsinformasjonsmodeller). Den integreringen vil gjøre det mulig å ta materialvalgene tidlig i et byggeprosjekt.

– Klimagassregnskapet skal blant annet brukes når vi evaluerer kandidatene til nytt Nasjonalmuseum, sa Øivind Christoffersen, administrerende direktør i Statsbygg i en tale til rådgiverne på RIFs høstmøte i november.

Lite innovativ

Men det er ikke strake veien frem, Christoffersen så flere skjær i sjøen.

– Næringen er beskrevet som en lite innovativ næring. Jeg tror det er en riktig beskrivelse, sa han. Christoffersen lanserte at han ville sette ned en arbeidsgruppe med deltakere fra de største aktørene i byggenæringen.

– Vi skal spille sammen med næringen gjennom aktiv FoU, forsikret Statsbyggdirektøren.

Klimaregnskap på web

Kravet til klimagassregnskap er en del av Statsbyggs krav om at livsløpskostnadene(LCC) skal være beregnet på alle nye prosjekter.

– LCC blir lansert på web på nyåret, og vi kommer til å stille krav. Vi håper dere skaffer dere den kompetansen. I dag mangler næringen slik kompetanse. Vi har også en utfordring med å stille krav overfor produsentene. Det er ikke helt enkelt å få miljødeklarasjoner fra dem. Men miljø blir også et tildelingskriterium, ikke bare en del av kontraktene, sa Christoffersen.

Han ba byggenæringen merke seg nettadressen klimagassregnskap.no. Dette er et beregningsverktøy som skal ta hensyn til både transport, livsløp og lokalisering.

Nettsiden er finansiert av Statsbygg, mens utviklingsarbeidet gjøres av en prosjektgruppe bestående av Civitas, Numerika, Siv.ing. Kjell Gurigaard og AS Bygganalyse.

Det er Civitas som har prosjektledelsen. En oppgradert versjon skal snart være klar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.