KRAFT

Må punge ut etter Steigen-strømbrudd

MÅ PUNGE UT: Nord-Salten Kraftlag oppfylte ikke sine forpliktelser til å vedlikeholde en kraftlinje de hadde konsesjon for, slår NVE fast.
MÅ PUNGE UT: Nord-Salten Kraftlag oppfylte ikke sine forpliktelser til å vedlikeholde en kraftlinje de hadde konsesjon for, slår NVE fast. Bilde: Nord-Salten Kraftlag
Jannicke Nilsen
3. juli 2007 - 09:48

I seks døgn var store deler av Steigen kommune uten strøm i januar i år.

Nå må Nord-Salten kraftlag (NSK) punge ut med det de sparte på å ikke vedlikeholde den gamle reservekraftlinjen Vassmo - Skjelvareid, som ikke klarte å forsyne folk i Steigen da hovedkraftledningen havarerte.

I dag bestemte Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) at NSK må betale tre millioner kroner i overtredelsesgebyr for manglende vedlikehold av kraftledningen Vassmo - Skjelvareid.

E-verkssjef Asbjørn Hansen i NSK vil ikke si om kraftlaget vil påklage vedtaket til Olje- og energiministeren, slik selskapet har anledning til.

- Jeg har ingen kommentar til denne saken, sier Hansen, før han legger på røret.

- Ingen hensikt

I redegjørelsen til direktoratet argumenterte kraftlaget med at en økonomisk straff ikke vil ha noen hensikt, siden de tar saken på største alvor, og allerede har satt i gang det arbeidet som trengs for å sikre den framtidige kraftforsyning i området.

NSK har lagt fram handlingsplan for hvordan de skal få til sikker kraftforsyning i området, nødvendig kontroll av kraftlinjer og vedlikehold, i tillegg til å videreutvikle risikoanalyser og beredskapsplaner. Det holdt ikke for NVE.

NVE mener handlingsplanen ikke har betydning for vedtaket om såkalt overtredelsesgebyr på tre millioner kroner.

- Folk forventer stabil strømforsyning og at selskapene gjør sitt for å trygge denne kritiske delen av samfunnsikkerheten, sier vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Eldre kraftledning

Kraftledningen Falkelv-Botn ved Hopfjell havarerte 25. januar på grunn av dårlig vær. Nord-Salten kraftlag (NSL) omkoblet til den gamle kraftledningen Vassmo-Skjelvareid, som ikke hadde vært i normal drift eller vært vedlikeholdt skikkelig på lang tid.

Den gamle kraftledningen tålte ikke belastningen, og mange folk i området fikk bare strøm to timer to ganger i døgnet inntil den opprinnelige kraftledningen var reparert.

Sparte 2 mill

Kraftlaget mente at den eldste strømledningen bare var en reserveledning, som ikke har like strenge krav til vedlikehold som en hovedforsyningsledning. Men ifølge NVE er det ikke egne regler for reserveledninger.

NVE mener kraftlaget sparte minst to milloner kroner på å la være å rehabillitere reservekraftlinjen, og legger til at det manglende vedlikeholdet har vart over tid for å nå dagens dårlige tilstand.

NVE har også lagt vekt på kraftlagets gode økonomi når de fastsatte størrelsen på gebyret. I perioden 1997 - 2005 har selskapet økt egenkapitalen fra rundt 52 mill. til 239 millioner kroner, og situasjonen er ikke vesentlig endret i dag.

Relevante saker

Strømstansen: Ga blaffen i kontroller

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fare for liv og helse

Bot til Nord-Salten Kraftlag

Trakk seg som følge av inkompetanse

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.