KRAFT

Må lære vindkraft på land før til havs

Jannicke Nilsen
9. nov. 2007 - 07:06

Det investeres ikke en krone i nye, norske vindkraftprosjekter om dagen.

Men olje- og energiminister Åslaug Hagas havmølleeventyr kan ikke realiseres uten en betydelig satsing på vindkraftproduksjon på land, mener mange aktører i kraftbransjen.

Risikosport

– Offshore vindkraft er helt klart en kjempesjanse for Norge. Men hvis vi skal få en norsk nisje på dette må vi sikre bred kompetanse på vindkraft på land først. Det å drifte og bygge vindparker til havs er ikke lettere enn å gjøre det på land. Vi har offshorekompetansen som trengs, men vi trenger også kompetanse på vindkraft, sier forsker Jon Olav Giæver Tande ved Sintef Energiforskning.

Han mener en offentlig strategi for utvikling av flytende vindturbiner til havs også må omfatte utbygging av vindkraft på land og bunnfaste offshore vindturbiner.

Bare da kan kompetanse i alle ledd sikres, både når det gjelder bygging og drift av vindkraftverk, mener han.

Vindmøllepark på is

Nord-Trøndelags Elektrisitetsverk (NTE) la nylig planene om å bygge Norges største vindmøllepark på is på grunn av støttenivået til norsk vindkraft.

I tillegg til Ytre Vikna har selskapet trappet ned utviklingsarbeidet for flere andre vindprosjekter i Trøndelag.

Vindkommuner vil ikke vente lenger

Bortkastet

– En avsporing av vindmølledebatten, sier divisjonsdirektør Kenneth Brandsås i NTE om Hagas varslete satsing på vindkraftproduksjon til havs. Han mener det er bortkastet å satse på offshore vindkraft uten at støttenivået sikrer at vindkraftinvesteringene gjøres innenlands.

– Fokuset nå er at offshore havmøller er saliggjørende. Ideen har helt klart sin plass til sin tid, men nå må regjeringen holde hodet kaldt. Vindkraftproduksjonen i Norge må gå steg for steg, slik at offshore vindkraft på sikt kan høste erfaringer fra landbasert produksjon. Regjeringen er på feil kurs om de tror det er offshore vindkraft som skal innfri Norges klimamål eller sikre kraftbalansen i Midt-Norge, sier Brandsås.

Landbremsen på

Samtidig er det full brems i satsingen på nye vindkraftprosjekter i Norge. I år har Enova kun gitt støtte til ett vindkraftprosjekt – Jæren Energis vindmøllepark på Høg-Jæren.

– Det settes ikke spaden i jorden noen steder, nei. Det skjer lite når det gjelder oppstart av nye prosjekter. På lik linje med andre aktører venter vi på den nye produksjonsstøtteordningen som er ute på høring nå, og skal tre i kraft neste år, sier seniorrådgiver Kjell Olav Skjølsvik i Enova.

For dårlige støtteordninger

Hywind får 59 millioner

Som kjent har ikke regjeringen endret de opprinnelig foreslåtte støttesatsene til fornybar energi.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Da støtteordningen ble sendt på høring i høst var støttesatsene stadig 4 øre/kWh for vannkraft, 8 øre/kWh for vindkraft og 10 øre/kWh for biokraft og umodne teknologier.

Uoppnåelig

Få i kraftbransjen tror et påslag på 8 øre/kWh er nok til å innfri regjeringens mål om en årlig vindkraftproduksjon på 3 TWh innen 2010. NVE har gitt nok vindkraftkonsesjoner til å oppfylle målet, men dersom konsesjonshaverne ikke ser lønnsomhet i prosjektene, kan flere konsesjoner bli liggende ubrukt, slik tilfellet er med Ytre Vikna.

Knapt noen tror at støttenivået vil forhindre utflagging av fornybar energiprosjekter. Det har også Olje- og energiminister Åslaug Haga tatt inn over seg.

Gjennomgang

– Jeg er veldig klar over at mange setter spørsmålstegn ved om støtteordningene er gode nok. Man stiller spørsmål ved om de er gode nok i forhold til vindkraft, og om de er gode nok for umodne teknologier. Jeg legger meg det som blir sagt på sinnet, og vi skal ha en full gjennomgang av støtten til fornybar-feltet, sier Haga.

Å gi seg selv noen tidsfrist for når gjennomgangen skal være ferdig, vil hun imidlertid ikke.

– Mange har lurt seg selv tidligere ved å sette en deadline – jeg vil ikke gjøre det, sier Haga.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.