DATATELE

- Må konkurrerer som alle andre

GÅR I FRØ MED PENGER: Bill Gates har sagt at han har mer penger enn han selv trenger, derfor har han opprettet en veldedig stiftelse, som blant annet har gitt oppstartskapital til Verdens frøbank på Svalbard.
GÅR I FRØ MED PENGER: Bill Gates har sagt at han har mer penger enn han selv trenger, derfor har han opprettet en veldedig stiftelse, som blant annet har gitt oppstartskapital til Verdens frøbank på Svalbard. Bilde: Microsoft
18. sep. 2007 - 08:46

EU-kommisjonens knusende seier over Microsoft kan bety flere og bedre produkter for verdens millioner av Windows-brukere, håper professor og it-ekspert Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo.

Blant annet innebærer dommen at Microsoft må gi fra seg kildekode, som gjør det lettere for andre produsenter å integrere sine løsninger i Windows.

Mindre selskaper

– Jeg håper nå at andre, mindre selskaper blir mer synlige i markedet, at vi får flere produkter og mer konkurranse. Det vil gi økt innovasjon og bedre produkter, sier Hannemyr.

Avgjørelsen er en viktig seier for EU og kan få følger i andre saker Kommisjonen har på trappene mot andre dataselskaper som Intel og Qualcomm.

Full seier

EU-kommisjonen seiret på alle de viktige punktene i den langvarige rettsstriden med Microsoft da EUs domstol kunngjorde sin dom i saken i Luxembourg mandag.

Domstolens førsteinstans slo fast over 248 sider at Microsoft urettmessig har brukt sin nærmest enerådende stilling innen operativsystemer til å presse inn andre av sine produkter, som serverprogramvare og Windows Media Player.

Følgen har vært at andre produsenter ikke har sluppet til.

Riktig retning

– På kort sikt vil ikke dette få så mange konsekvenser. Microsoft har fortsatt en ankemulighet og råd til å betale skarpskodde advokater som kan holde saken gående. Men det er et skritt i riktig retning, sier IT-ekspert og universitetslektor Gisle Hannemyr ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han håper nå EU jobber hardt for å få dommen rettskraftig og at Unionen følger den opp nøye.

– Det foreligger allerede en lignende dom i USA, som ikke er blitt fulgt opp av amerikanske myndigheter. Men EU har trolig andre incentiver enn USA i saken, siden Unionen ønsker at europeisk IT-industri skal få bedre kår, sier Hannemyr.

– Bittersøtt

EUs kommissær for konkurransesaker, Neelie Kroes, kaller seieren for bittersøt.

– Den er bittersøt fordi domstolen har bekreftet Kommisjonens syn – at forbrukerne lider i Microsofts hender, sier Kroes.

Hun lover derfor, slik Hannemyr etterspør, å følge opp dommen nøye.

– Dommen bekrefter mer enn noen gang at Microsoft må rette seg etter de kravene vi stiller. Jeg vil ikke tolerere fortsatt ikke-etterfølgelse, sier Kroes.

Prispress

EU-kommisjonen fastslo allerede i 2004 at Microsoft brukte sin dominerende stilling til å skade mindre konkurrenter og til å dempe prispresset i bransjen.

Microsoft ble den gang ilagt en rekordbot på 497 millioner euro, som ble ytterligere påplusset med 280 millioner euro i fjor, da Kommisjonen syntes programvaregiganten brukte for lang tid på å følge opp saken.

Ankemulighet

Microsoft fikk bare medhold i små deler av anken i Luxembourg, som at Kommisjonen ikke hadde grunnlag for å opprette en ekstern gransker av hvordan Microsoft fulgte opp ett av kravene fra Kommisjonen.

Selskapet har nå litt over to måneder på seg til eventuelt å anke mandagens domsavsigelse til den øverste instansen i EUs domstol.

Foreløpig er det uvisst hva programvaregiganten vil gjøre.

– Jeg vil ikke snakke om hva som vil skje. Vi trenger å lese dommen før vi tar noen avgjørelser, sier Microsofts toppjurist Brad Smith.

Gledens dag

Han lovet samtidig at Microsoft vil samarbeide med EU-kommisjonen.

– Vi håper dommen kan gi oss klarhet som vil hjelpe oss å implementere de gjenstående delene av avgjørelsen. Hvis vi trenger å gjøre mer for å følge opp dommen, så vil vi gjøre det, sa Smith.

I går var en gledens dag for mange, også for organisasjonen European Comittee for Interoptable Systems (Ecis), hvor en lang rekke IT-selskaper er medlemmer.

Konkurrere vanlig

- Dette er en stor dag for forbrukere og it-business. En bra dag for innovasjon. Nå må Microsoft konkurrerer på vanlig måte, i form av pris og produkttilbud - ikke gjennom bruk av sin posisjon som monopolist, talsmann Thomas Vinje til Dagens Næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.