– Må jobbe med tilliten

– Må jobbe med tilliten
Eras Metal i Høyanger ble stengt på dagen etter store kvikksølvutslipp. Nå jobbes det med å gjenopprette tilliten.

Fabrikken i Høyanger er fremdeles stengt, men styreleder Christian Landaas håper den kan åpne igjen i april.

– Vi holder på å oppgradere anlegget, og installerer nå et kraftig kvikksølvrensesystem. Vi satser på å komme i gang i april når det er på plass, sier Landaas til Teknisk Ukeblad.Vil åpne kortene

På et folkemøte tidligere i måneden ble befolkningen i Høyanger opplyst om at kvikksølvutslippet ikke får helsemessige konsekvenser for innbyggerne.

– Hvordan er forholdet til lokalbefolkningen nå?

– Jeg er glad for at vi hadde folkemøte. Folkehelseinstituttet og Statens forurensingstilsyn fikk informert om sine undersøkelser, og der var konklusjonene greie. Jeg tror frykten for helsen ble dempet, sier Landaas.

Han vil likevel jobbe for å gjenopprette tilliten til innbyggerne i Høyanger.

– Vi har et tillitsproblem som vi må jobbe med. Vi vil åpne kortene våre, og publisere utslippstall hver måned. Vi vil også samarbeide tett med kommunens miljøansvarlige, sier Landaas.Måtte stenge

Det var under en inspeksjon i februar at Statens forurensingstilsyn (SFT) avdekket målerapporter som viste mange ganger høyere utslipp av kvikksølv i 2008 enn tillatte grenser.

Ifølge NRK har bedriften tillatelse til å slippe ut en kilo kvikksølv til luft, målt som løpende 12 måneders middel.

Fabrikken fikk pålegg om å stenge umiddelbart, og får ikke drive videre før renseanlegget er installert.

Anmeldt til Økokrim

Norges Miljøvernforbund har anmeldt Eras Metal til Økokrim.

– Vi mener at dette er en av de verste sakene som har skjedd i Norge. Kvikksølv er på listen som det aller verste og giftigste tungmetallet. Norge har nettopp deltatt på en stor internasjonal konferanse som prøver å forby stoffet, sier leder Kurt Oddekalv til NRK.

Styreleder Christian Landaas tar politianmeldelsen til etterretning.