INDUSTRI

Må investere seg ut av lønnsfellen

Camilla Aadland, Trond GramCamilla Aadland, Trond Gram
12. sep. 2008 - 07:00

Avskrivningssatsen for investeringer i maskiner og utstyr er lavere i Norge enn i andre land i Nord-Europa.

Norsk Industri mener dette er en viktig årsak til at industriinvesteringene i Norge ligger på et relativt lavere nivå enn tidligere.

I dag har Norge en sats på 20 prosent, mens Tyskland og Sverige har 30 prosent. Det betyr at våre naboland har en skattemessig fordel når de investerer i nye maskiner.

Nå håper Norsk Industri på en håndsrekning i statsbudsjettet, som legges frem i oktober.



– Vi ber om 25 prosent

– Det vil være et riktig signal om rammebetingelser som er på linje med andre land. Vi ber om 25 prosent, da er vi noenlunde på linje. Særlig når investeringer er essensielt for å komme ut av lønnsfellen her til lands, sier direktør Knut Sunde i Norsk Industri.

Sunde er ikke fornøyd med jobben Finansdepartementet (FIN) har gjort for å komme industrien i møte og forteller at det er en oppfatning i departementet om at 20 prosent er riktig sats, og at alle andre land opererer med feil satser.

– Jeg mener FIN ikke er oppdatert og at departementet lever i en glassbolle hvor oppfatningen av omverdenen er lik null, tordner direktøren.



Investeringer stopper opp

SSBs ferske investeringsstatistikk viser at industrien fremdeles investerer, men at denne utviklingen vil stoppe opp til neste år.

– Vi vet at det finnes mange planer som ikke er realisert fordi bedriftene må se rammebetingelsene an. De tar til etterretning at Norge er et dyrt land. At vi i tillegg har dårlige betingelser for investering, blir ikke forstått. Det er et signal om at industrien ikke er så viktig, sier Sunde.

Direktør for samfunnskontakt i Elkem, Johan Hovland, bekrefter dette. For dem har denne saken to sider. Den ene er de lave avskrivningssatsene. Den andre er myndighetenes definering av smeltelinjer i aluminiumsindustrien som eiendomsmasse, og ikke maskiner.



Vurderer Norge mot utlandet

– Det medfører at du får en senere avskriving av anleggsmidlene og dermed høyere skatt, sier han. Dette er en sak Norsk Hydro har tatt helt til Høyesterett for å få en avklaring.

– Vi må hele tiden vurdere investeringer i Norge mot investeringer ute, og når vi i Norge får høyere skatt på denne typen anleggsmidler, styrker det andre land som sted for våre investeringer, legger Johan Hovland til.

Han forteller om investeringsbeslutninger som skal tas, og som avhenger av rammevilkårene myndighetene legger for norsk industri.

– Vi har store investeringer som står for tur og er i en fase hvor vi bestemmer hvor vi skal legge dem. Da er dette ett av elementene som tas med. Hjemfallssaken er et annet element, advarer Elkem-direktøren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.