KRAFT

Må investere 8000 milliarder kroner

SLITER: EU kommisjonen har begynt å tvile på om de vil nå sine 2020-mål.
SLITER: EU kommisjonen har begynt å tvile på om de vil nå sine 2020-mål. Bilde: Illustrasjonsfoto
Mona Sprenger
11. nov. 2010 - 08:13

I dag presenterte EU kommisjonen sin nye energistrategi “ Energi 2020”.

– Energiutfordringen er en av de største testene for oss alle. Å endre vårt energisystem i en ny og mer bærekraftig og trygg retning kan ta tid, men det er behov for ambisiøse beslutninger. Energipolitikken må europeiseres, sier energikommisær, Günther Oettinger.

Energieffektivisering

Europa er langt fra 20 prosent målet når det gjelder energieffektivisering, ifølge strategien. Kommisjonen er spesielt kritisk til kvaliteten på de nasjonale energieffektiviserings planene, som er levert av medlemslandene.

Kvaliteten er skuffende, står det i rapporten. Kommisjonen peker på at myndighetene her må gå foran som et godt eksempel.

Kommisjonen vil legge frem en energieffektiviseringsplan tidlig i 2011. Utviklingen i transportsektoren går også for sakte.

Store investeringer

Det eneste av EUs mål som kan nås er 20 prosent målet for ny fornybar energi. Men dagens infrastruktur er ikke stand til å ta i mot den nye fornybare energien. Det vil i følge den nye strategien de neste ti årene være nødvendig å investere over 8000 milliarder kroner i ny energiproduksjon og infrastruktur.

Uten en skikkelig infrastruktur vil markedet aldri kunne levere, mener Kommisjonen.

Kjernekraft

I dag står kjernekraft for en tredjedel av EUs elektrisitets produksjon.

Den nye strategien er klar på at det bør forskes mer på håndtering av radioaktivt avfall, sikkerhet og neste generasjons kjernekraftreaktorer.

Høyere strømpris

Disse store investeringene samt kvotemarkedet vil føre til en høyere strømpris. For størstedelen av regningen vil havne hos strømkundene.

Men kommisjonen mener at man ikke kan forvente at alle investeringene blir levert av markedet alene, og vil på dette området komme med en ny strategi.

Karbonlekkasje

Strømprisen bekymrer industrien. På nettstedet Euractiv skriver BusinessEuropa, som er en europeisk arbeidsgiver organisasjon, at det er en reell fare for at klima- og energipolitikken kan føre til karbonlekkasje og tapte arbeidsplasser.

– I gjennomsnitt er energien i Europa 21 prosent dyrere enn i USA og 197 prosent dyrere enn i Kina, sier Folker Franz, direktør i Business Europa.

Ser mot 2050

I strategiens oppsummering skriver kommisjonen at det ikke er sikkert at alt dette er på plass i 2020, da investeringer i energisektoren tar lang tid.

Det er derfor nødvendig å se lenger frem i tid. Kommisjonen vil følge opp denne strategien med en komplett kjøreplan for 2050.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.