Disse byggene mørklegges
Oslo: Tinghuset, Høyesteretts hus, regjeringskvartalet (Finansdepartementet, Y-blokken, Høyblokken, Grubbegata 1, Møllergata 17 og 19, S-blokken, R4 og R5), Victoria terrasse (UD), deler av Politihuset og Operaen.
Bergen: Håkonshallen, Tinghuset og Statsarkivet.
Stavanger: Tinghuset
Trondheim: Tinghuset, Stiftsgården og Munkholmen
Tromsø: Polarmiljøsenteret, Tinghuset og Statsarkivet
Kristiansand: Deler av Justisbygget og Statsarkivet
Utlandet: Alle utenriksstasjonene
Statsbygg støtter klimaaksjonen Earth Hour, som skal gå av stabelen verden over lørdag kveld fra kl 2030.
Tre mann
I regjeringskvartalet i Oslo må Statsbygg ha tre mann på plass fra tidlig lørdag ettermiddag for å få skrudd av lysene – og på igjen etter markeringen.
– Det enkleste ville vært å ta hovedsikringene, men så enkelt er det ikke. Dataparker må holdes oppe, og sikkerheten må ivaretas. Så det betyr at vi må inn i 400 sikringsskap for å ta strømmen der det er nødvendig for at regjeringskvartalet skal bli mørkt, sier Statsbyggs driftssjef i regjeringskvartalet, Eivind Kråkstad.
Mye av belysningen legges automatisk over på nattlys klokken seks for å spare energi.
Får hjelp
Belysningen som blir værende på, har imidlertid ikke egne brytere. Derfor må Statsbygg inn i underfordelinger og sikringsskap for å koble fra strømmen.
– Det er om lag 3.500 personer som har sitt daglige arbeid i regjeringskvartalet; de fleste med eget kontor. Disse er ofte avlåst. Dersom det viser seg at noen ikke har slukket på sitt kontor, vil vakttjenesten i Departementenes serveicesenter bistå oss med å mørklegge disse, forteller Kråkstad.
Utenom regjeringskvartalet mørklegger Statsbygg en rekke andre norske bygg.