Må inn i 400 sikringsskap

Må inn i 400 sikringsskap
Statsbygg skrur av lyset i regjeringskvartalet fra klokken 2030 lørdag kveld, som en del av markeringen "Earth Hour". Bilde: Scanpix

Disse byggene mørklegges

Oslo: Tinghuset, Høyesteretts hus, regjeringskvartalet (Finansdepartementet, Y-blokken, Høyblokken, Grubbegata 1, Møllergata 17 og 19, S-blokken, R4 og R5), Victoria terrasse (UD), deler av Politihuset og Operaen.

Bergen: Håkonshallen, Tinghuset og Statsarkivet.

Stavanger: Tinghuset

Trondheim: Tinghuset, Stiftsgården og Munkholmen

Tromsø: Polarmiljøsenteret, Tinghuset og Statsarkivet

Kristiansand: Deler av Justisbygget og Statsarkivet

Utlandet: Alle utenriksstasjonene

Statsbygg støtter klimaaksjonen Earth Hour, som skal gå av stabelen verden over lørdag kveld fra kl 2030.

Tre mann

I regjeringskvartalet i Oslo må Statsbygg ha tre mann på plass fra tidlig lørdag ettermiddag for å få skrudd av lysene – og på igjen etter markeringen.

– Det enkleste ville vært å ta hovedsikringene, men så enkelt er det ikke. Dataparker må holdes oppe, og sikkerheten må ivaretas. Så det betyr at vi må inn i 400 sikringsskap for å ta strømmen der det er nødvendig for at regjeringskvartalet skal bli mørkt, sier Statsbyggs driftssjef i regjeringskvartalet, Eivind Kråkstad.

Mye av belysningen legges automatisk over på nattlys klokken seks for å spare energi.

Får hjelp

Belysningen som blir værende på, har imidlertid ikke egne brytere. Derfor må Statsbygg inn i underfordelinger og sikringsskap for å koble fra strømmen.– Det er om lag 3.500 personer som har sitt daglige arbeid i regjeringskvartalet; de fleste med eget kontor. Disse er ofte avlåst. Dersom det viser seg at noen ikke har slukket på sitt kontor, vil vakttjenesten i Departementenes serveicesenter bistå oss med å mørklegge disse, forteller Kråkstad.

Utenom regjeringskvartalet mørklegger Statsbygg en rekke andre norske bygg.