KLIMA

Må inn i 400 sikringsskap

Statsbygg skrur av lyset i regjeringskvartalet fra klokken 2030 lørdag kveld, som en del av markeringen "Earth Hour".
Statsbygg skrur av lyset i regjeringskvartalet fra klokken 2030 lørdag kveld, som en del av markeringen "Earth Hour". Bilde: Scanpix
Stein Jarle Olsen
27. mars 2009 - 14:57

Disse byggene mørklegges

Oslo: Tinghuset, Høyesteretts hus, regjeringskvartalet (Finansdepartementet, Y-blokken, Høyblokken, Grubbegata 1, Møllergata 17 og 19, S-blokken, R4 og R5), Victoria terrasse (UD), deler av Politihuset og Operaen.

Bergen: Håkonshallen, Tinghuset og Statsarkivet.

Stavanger: Tinghuset

Trondheim: Tinghuset, Stiftsgården og Munkholmen

Tromsø: Polarmiljøsenteret, Tinghuset og Statsarkivet

Kristiansand: Deler av Justisbygget og Statsarkivet

Utlandet: Alle utenriksstasjonene

Statsbygg støtter klimaaksjonen Earth Hour, som skal gå av stabelen verden over lørdag kveld fra kl 2030.

Tre mann

I regjeringskvartalet i Oslo må Statsbygg ha tre mann på plass fra tidlig lørdag ettermiddag for å få skrudd av lysene – og på igjen etter markeringen.

– Det enkleste ville vært å ta hovedsikringene, men så enkelt er det ikke. Dataparker må holdes oppe, og sikkerheten må ivaretas. Så det betyr at vi må inn i 400 sikringsskap for å ta strømmen der det er nødvendig for at regjeringskvartalet skal bli mørkt, sier Statsbyggs driftssjef i regjeringskvartalet, Eivind Kråkstad.

Mye av belysningen legges automatisk over på nattlys klokken seks for å spare energi.

Får hjelp

Belysningen som blir værende på, har imidlertid ikke egne brytere. Derfor må Statsbygg inn i underfordelinger og sikringsskap for å koble fra strømmen.– Det er om lag 3.500 personer som har sitt daglige arbeid i regjeringskvartalet; de fleste med eget kontor. Disse er ofte avlåst. Dersom det viser seg at noen ikke har slukket på sitt kontor, vil vakttjenesten i Departementenes serveicesenter bistå oss med å mørklegge disse, forteller Kråkstad.

Utenom regjeringskvartalet mørklegger Statsbygg en rekke andre norske bygg.Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.