BYGG

Må forklare seg om høye sjefslønninger

HAR ANSVAR: ¿ Det er Giskes ansvar å passe på at hvert enkelt styre holder seg til retningslinjene fra Stortinget, sier saksordfører Per-Kristian Foss.
HAR ANSVAR: ¿ Det er Giskes ansvar å passe på at hvert enkelt styre holder seg til retningslinjene fra Stortinget, sier saksordfører Per-Kristian Foss. Bilde: Dag Yngve Dahle
29. jan. 2011 - 11:16

Styrelederen må nå forklare seg for kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Sterkt kritiske

Tirsdag vil kontrollkomiteen ta stilling til hvem som skal innkalles til åpne høringer om lederlønnsutviklingen. Politikerne reagerer fordi Riksrevisjonen i en tidligere rapport sterkt kritiserte lønnsutviklingen i de statlige selskapene, skriver VG.

I 26 av 43 undersøkte selskaper hadde sjefene langt bedre lønnsutvikling enn gjennomsnittet, og i både Entra Eiendom, Kongsberg, NSB, Telenor og Statkraft økte sjefsgodtgjørelsene med over 1 million kroner fra 2007 til 2009.

Økte med 135%

NSBs styreleder Ingeborg Moen Borgerud er en av dem som må inn på teppet.

– Vi vil vite hvorfor NSB-sjef Einar Engers godtgjørelse økte med 135 prosent mens mange tog sto stille, sier Hallgeir Langeland (SV) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

– Giskes ansvar

Det er også bestemt at styreleder Svein Rennemo i Statoil og Grace Reksten Skaugen i Entra Eiendom må forklare seg for komiteen.

Saksordfører Per-Kristian Foss (H) mener at næringsminister Trond Giske (Ap) må stå til ansvar for Stortinget for lønnsgaloppen.

– Det er Giskes ansvar å passe på at hvert enkelt styre holder seg til retningslinjene fra Stortinget, sier Foss til VG. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.