INDUSTRI

– Må få riktig gasspris

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener norsk industri må få tilsvarende gasspris som konkurrentene i Europa.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener norsk industri må få tilsvarende gasspris som konkurrentene i Europa. Bilde: Camilla Aadland
Camilla Aadland
30. apr. 2009 - 10:41

– Vi er skuffet over at Skanled legges på is. Skanled ville vært et viktig vidrag til økt industriell bruk av gass i Norge, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri i en kommentar til Teknisk Ukeblad.

Det ble i går kjent at planene om en gassrørledning til Grenland og videre til Europa er skrinlagt.

Les mer: Skanled stoppes



Norsk gass i Norge

Lier-Hansen understreker at det er grunnleggende viktig at norsk gass kan brukes av industrien i Norge. Men da må prisen være riktig.

Yara truet tidligere i vår med å trekke seg fra prosjektet, fordi gjødselprodusenten ikke oppnådde akseptable gasspriser fra StatoilHydro.

Les mer: Yara vil ut av Skanled


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lik pris

Lier-Hansen vil ikke kritisere StatoilHydro direkte, men sier dette:

– For at norsk gass skal kunne brukes av industri lokalisert i Norge, må gasskjøperne i Grenland få prismessig likebehandling som konkurrentene i Europa.

Norsk Industri tolker stansen som en utsettelse, og vil jobbe for at Skanled blir realisert på et senere tidspunkt.



Løftebrudd

Energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen i FrP mener det er et gigantisk løftebrudd fra regjeringen når Skanled nå er stanset.

– Jeg er svært skuffet over at regjeringen har klart å kjøre dette prosjektet i grøften. Arbeiderpartiet var svært tydelig på at gassrøret skulle realiseres, og at staten skulle ta ansvar for røret. Her har de sviktet fundamentalt, og skjøvet fra seg alt ansvar, sier han i en pressemelding.



– Uforutsigbart

Solvik-Olsen mener resultatet er konsekvens av sommel fra regjeringens side.

– Prosjektet har dratt ut i tid. Det har etter hvert redusert interessen fra private aktører, som har flyttet kapitalen og prosjektene andre steder. I tillegg har uforutsigbarheten gjort at man ikke har kunnet gå inn i gassforhandlinger på de tidspunkt hvor det har vært større mengder gass til salgs i markedet. Ansvaret ligger på regjeringens skuldre, ikke finanskrisen eller enkeltselskaper, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.