BYGG

Må endre byggprognosene

Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.
Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF. Bilde: Joachim Seehusen

Det er full stopp i boligbyggingen.

Tall forteller om en nedgang på 20 prosent på igangsatte boliger i årets første ni måneder.

Også innen næringsbygg begynner det nå å falle. Samtidig er industrien i ferd med å møte veggen.

Det får Rådgivende ingeniørers forening (RIF) til å revidere sine prognoser. I september foretok de en undersøkelse som viste at bedriftene regnet med en økning i omsetningen på 17 prosent ut 2008.

Utarbeider nye prognoser

– RIF er opptatt av, og følger utviklingen i markedet nøye. Vi er nå i gang med å utarbeide nye prognosetall, sier Liv Kari Hansteen, administrerende direktør i RIF.

Ifølge henne er de foreløpige tilbakemeldingene denne høsten at bedriftene ikke opplever en dramatisk endring, men hun bekrefter at flere merker nedgang i markedet for boligprosjekter og næringsbygg.

Behov for vedlikehold

Hansteen tror derimot at flere ingeniørbedrifter vil få oppdrag på vedlikehold av offentlige bygg.

Hun viser til et antatt vedlikeholdsetterslep ved offentlige bygg på over 140 milliarder kroner, ifølge en rapport fra Multiconsult.

– Vi ser også at det er behov for vedlikehold og nyinvesteringer på vei og jernbane. Det er god samfunnsøkonomi å satse på vedlikehold og nyinvesteringer, både på offentlige bygg og infrastruktur, sier Hansteen.

Ledigheten blant ingeniører har økt mye, blant annet innen bygg og anlegg, de siste månedene, men det er fortsatt svært få arbeidsledige ingeniører. Innenfor ingeniør- og IKT-fag økte arbeidsledigheten med to prosent fra oktober i fjor til oktober i år, viser tall fra Nac.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.