KRAFT

– Må bruke strøm til oppvarming

Statnetts sjef Auke Lont mener vi heller bør bruke vannkraft enn biobrensel til oppvarming når vi har kraftoverskudd.
Statnetts sjef Auke Lont mener vi heller bør bruke vannkraft enn biobrensel til oppvarming når vi har kraftoverskudd. Bilde: Trond Isaksen/ Statnett
Mona Sprenger
11. nov. 2009 - 10:08

Statnetts Auke Lont mener at man må regulere varmemarkedene på en hensiktsmessig måte.

I mange år har det vært en etablert sannhet i det politiske Norge at vannkraften er altfor verdifull til bare å brukes til oppvarming.

Det har sågar blitt sammenlignet med å vaske gulvet med konjakk. I samme periode har det blitt investert milliarder i fjernvarmeanlegg over hele landet.

Mer fornybart

I går på Statnetts høstkonferanse tok Auke Lont til orde for at vannkraften i en overskuddssituasjon bør fortrenge biobrensel.

– Biobrensel bør brukes når det er mest fornuftig. På denne måte kan Norden alt i alt integrere mer fornybar energi.

Kraftoverskudd

Statnett anser at Norge vil få et kraftoverskudd på 7 til 13 TWh i 2025, og at Sverige trolig vil få et større overskudd.

– Norge har nå omtrent kraftbalanse i et normalår. Energieffektivisering, fornybarmål og eventuell utenlandsk finansiering av fornybar energi kan bidra til at vi får et betydelig kraftoverskudd, sier Lont, som mener økt kraftproduksjon vil i praksis gå til nytt kraftforbruk eller til eksport.

– Sannsynligvis vil vi se litt av begge deler. Utbygging av vindkraft hos våre handelspartnere kan begrense nettoeksporten mer i framtiden.

Negativ

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen liker ikke tanken på at el skal fortrenge biobrensel i en overskuddssituasjon.

– Vi kan bruke flis, røtter og avfall til oppvarming, så kan vi satse på en mer intelligent bruk av el, sier statsråden, som mener at elektrifisering av bilparken, offshoresektoren og ny industri vil trenge den verdifulle vannkraften i framtiden.

– Samtidig må vi bygge utenlandskabler.

Les hele Auke Lonts tale hos Statnett.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.