BYGG

Må bore hull på gassbeholder

Det må bores hull inn i gasstanken som tilhører Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Årsaken er at spesialister og brannvesen ikke har klart å tømme tanken via de ventiler som finnes på tanken. Tanken sees øverst i bildet fra midten mot venstre.
Det må bores hull inn i gasstanken som tilhører Fjelltunvegen 31 i Ålesund. Årsaken er at spesialister og brannvesen ikke har klart å tømme tanken via de ventiler som finnes på tanken. Tanken sees øverst i bildet fra midten mot venstre. Bilde: ALSTAD/POLITIET
1. apr. 2008 - 12:45

Gassbeholderen inneholder fortsatt 150-200 liter propan, opplyser kommunikasjonsrådgiver Torgny Alstad.

Spesialistene som arbeider med gasstanken hadde håpet å kunne tømme den via ventiler på toppen av tanken, men disse er helt ødelagt etter at boligblokken kollapset over tanken. Derfor skal det gjøres et forsøk på å bore seg gjennom tanken. En bil med 14 tonn flytende nitrogen skal være kommet til Ålesund fra Rjukan. Nitrogenen skal tilføres hulrom i bygningen der det er registrert propan. Dette gjøres for å nøytralisere propanen. Denne jobben starter tirsdag.

I beredskap

Alstad opplyser at NORSAR-gruppen med spesialtrente brannfolk, hunder og annet personell for operasjoner i sammenraste bygninger er i beredskap, og vil kunne reise til Ålesund på kort varsel for å starte bergingsoperasjonen.

Det er fem savnede. Ifølge opplysninger som er gitt, skal det være mulig å komme til i bygningens andre etasje, der en kvinne ble berget ut i live onsdag. Her var det en meter klaring mellom gulv og tak.

Ifølge professor Thornfeldt vil det ikke være mulig å få ut de savnede i første etasje uten å rive bygningen fra toppen. I første etasje er det ikke noen klaring i det hele tatt.

Fortsatt evakuert

Når bergingsoperasjonen kan starte er foreløpig usikkert. En rapport om tilstanden til den sammenraste bygningen og fjellet bak blir overlevert fra den bygningskyndige gruppen, med professor Erik Thornfeldt ved SINTEF Byggforsk som leder, tirsdag klokken 13.

Klokken 16 blir innholdet i rapporten presentert for offentligheten gjennom en pressekonferanse som er tillyst i Ålesund rådhus. Trolig blir hele rapporten offentliggjort.

Det som synes helt klart er at evakueringen av de 296 som fortsatt er evakuert i Ålesund blir opprettholdt tirsdag. De fleste av disse vil tidligst kunne flytte hjem onsdag. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.