KRAFT

Må bo nær vindturbinene

HAVVIND: På denne boligplattformen ved havvindparken Horns Rev 2 i Danmark kan det bo inntil 24 personer. I framtiden vil slike boligplattformer bli vanlige ved havvindparker, akkurat som i oljebransjen, tror ekspertene.
HAVVIND: På denne boligplattformen ved havvindparken Horns Rev 2 i Danmark kan det bo inntil 24 personer. I framtiden vil slike boligplattformer bli vanlige ved havvindparker, akkurat som i oljebransjen, tror ekspertene. Bilde: MEDVIND/BENT SOERENSEN
Kjetil Malkenes Hovland
5. jan. 2010 - 15:22

For å vedlikeholde vindparker 150 kilometer ute i havet trengs det mannskaper som bor til havs, tror ekspertene.

Det britiske organet Carbon Trust skal hjelpe bedrifter til å kutte CO2-utslipp, og har vurdert hva som skal til for å oppfylle regjeringens strategi for havvind til 100 milliarder pund.

En av de viktigste utfordringene er å få tilgang til vindparkene i hardt vær slik at man kan utføre vedlikehold.

Lenger til havs

Både båt og helikopter er risikable metoder i røft vær, som ofte vil være årsaken til at turbiner må vedlikeholdes. Dette spørsmålet kan i stor grad løses ved å la mannskaper bo på boligplattformer, slik oljebransjen har gjort lenge, mener Carbon Trust.

Britene jobber nå med den såkalte «runde tre» med en rekke større havvindprosjekter. Statkraft og Statoil er blant selskapene som konkurrerer om å få bygge ut enorme havvindparker blant annet på Doggerbanken. Også Fred.Olsen Renewables er med i runde tre, sammen med E.On og Dong. Vinnerne plukkes trolig denne uken.

Parkene i runde tre blir større og lenger ut til havs enn tidligere. Frykten er at det skal ta månedsvis å reparere en turbin om vinteren når været er som verst.

Dansk vindpark er bemannet

Allerede finnes det vindparker med boligplattformer, Horns Rev 2 i Danmark er et eksempel på dette. Med 91 turbiner med effekt på til sammen 209 megawatt (MW) er dette verdens største vindpark til havs, og boligplattformen med plass til 24 personer vil trolig være bemannet året rundt.

– Turbiningeniører oppdager selv på prosjekter nær land at de ikke klarer å jobbe etter tre timer i båt i kraftig sjø, sier Benj Sykes i Carbon Trust ifølge nettstedet Business Green. – Dette er et veldig reelt problem, og jeg tror vi kan vente oss offshoreinstallasjoner ved de fjerneste parkene.

Andrew Garrad i verdens største konsulentfirma innen vindenergi, Garrad Hassan, sa i fjor at han tror arbeidere i framtiden vil bo inni enorme vindturbiner til havs, som en slags vår tids fyrvoktere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.