T2

Lyttet til lydskulptur

Dag Yngve Dahle
22. feb. 2008 - 17:17

BRISTOL: KEF viser nå endelig fram de sagnomsuste Muon-høyttalerne, som det lenge har gått gjetord om.

På årets utgave av Hifi-messa Sound & Vision i Bristol i England fikk vi muligheten til å lytte til dem.

Designet

Høyttalerne, som er designet av den kjente industridesigneren Ross Lovegrove, er kledt i seks millimeter tykk dempet, skinnende aluminium.

- Poenget har ikke vært å skape noe som har god design. Poenget har vært å skape den ultimate høyttaleren, og så gi den god design, sier Andrew Watson, akustikksjef i Kef.

Han er tydelig stolt av hva de har fått til.

Og Muon er visuelt sett et imponerende skue. Vi har aldri tidligere sett store høyttalere med skulpturelle kvaliteter.

Men hvordan låter så Muon?

Naturtro

I et eget lytterom demonstrerer Watson lyden fra den fire-veis-konstruksjonen. Høyttalerne er koblet til et forholdsvis kostbart anlegg fra engelske Musical Fidelity.

Vi får lytte til halvakustisk pop, klassisk og jazz, og det som umiddelbart slår oss er at Muon er balanserte på ekte britisk vis.

De gjengir musikken med svært naturtro grep. Verken diskant-, mellomtone- eller bassområdet later til å ha fått for mye Møllers tran.

Spesielt på pop og jazz imponerer høyttalerne. Diskanten er krisp og sprø, og uten å ha for skarpe kanter. Mellomtonen er sensuell og malende.

Rocker ikke

Jazzopptaket vi får høre er et liveopptak, og her får vi faktisk litt hakeslepp. Det er omtrent som å sitte i konsertsalen. Lydbildet er bredt, og vi kan høre hvor musikerne satt / sto i forhold til hverandre.

Men vi savner litt mer trøkk i bassen. Bassen er rask og responsiv, men oppleves som litt snill. Kanskje er det høyttalernes størrelse som gjør at vi forventer mer bass? Uansett er nok ikke Muon bygget for å være rockehøyttalere. Målgruppen her er luksusdyr med sans for annen musikk enn billig, overdubbet MTV-rock.

Prisen på messa var ikke mindre enn 70.000 pund, som er vel 800.000 norske kroner. Dette var en tilbudspris. I Norge er full pris om lag 1,2 millioner kroner.

Er du i målgruppen, spørs det likevel om du får tak i et par av disse. Kef lager nemlig kun 100 av disse på verdensbasis.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Eksklusiviteten er med andre ord sikret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.