NYHETER_BYGG

Lyst på Fornebu

30. apr. 2001 - 12:17

Til sitt nybygg på Fornebu, med et areal på 137.000 kvadratmeter, har Telenor satset på et belysningskonsept med nye og spennende løsninger. De har inngått kontrakt med leverandørene Lyktan, Fagerhult, Glamox og Louis Poulson. Lyskilder er valgt ut fra hensynet til energibesparelse, arbeidsmiljø og brukernes behov for variasjon og orienteringsevne.

– Vi er trygge på at vi har fått gode og kvalitetsbevisste leverandører med erfaring i å levere til store og krevende prosjekter, sier administrerende direktør Tom Henry Knudsen i Telenor Eiendom Fornebu AS.

Nyskapende

Visjonen med det nye hovedkvarteret er å skape Nordens fremste arbeidsplass for nyskapende virksomhet, Det nye bygget vil samle Telenors 6000 medarbeidere i Oslo-området når det står ferdig i 2002. I tillegg til bygget skal også et parkeringsanlegg til 1600 biler lyses opp.

Selve arbeidsplassene har minimalt med faste lysinstallasjoner. I gangsonene skjer belysningen ved såkalte downlights og nedhengte lysrørarmaturer i randsonene. Randsonene har en lysfordeling på ca. 60 prosent av lyset som går opp og resten nedover.

Flyttbare armaturer

Mot Telenortorget og atriene fungerer dette ikke bare som belysning av arbeidsplassene, men også som belysning av rommet utenfor. Selve arbeidsplassen innefor randsonene belyses med flyttbare armaturer på gulvet. Arbeidslyset er kaldt, mens det for sittegrupper og samtalerom brukes varmere lyskilder.

Møterommene kan lyssettes for ulike scenarier, med to til fire ulike armaturer i hvert rom. Lysstyringen skjer via berøringsskjermer.

Atriene lyses opp delvis av randsonebelysningen i kontorene og resten av en nyutviklet lysarmatur som finnes langs gangveien i atriene. Ved spesielle situasjoner brukes spotlights og downlights. Alle lyskilder er laget for elektronisk styring av lysnivå.

Boulevarden i bygget får sin belysning delvis fra randsonebelysningen i kontorene og resten fra armaturer med metallhalogen-lamper. I tillegg tenkes selve fasadekonstruksjonen belyst av et fiberoptisk system.

Belyste planter

Det såkalte Teletorget får sin belysning via randsonebelysningen i kontorene som vender mot Teletorget. På torget vil en store del av beplantningen bli belyst av armaturer fra Louis Poulsen. Noe lys kommer også opp fra luftespaltene til parkeringshuset. Disse luftespaltene går på tvers av torget og skal bidra til å gjøre det lettere å orientere seg.

Selve parkeringshuset blir belyst med tette industriarmaturer fra Glamox. Her er det lagt vekt på at det skal være enkelt vedlikehold. Enkelthet og funksjonalitet er stikkord for Kipp-familien av armaturene fra Louis Poulsen. Det er lett å skifte lyskilde, og de er enkle å rengjøre.

Belysningen langs kjøreveier, gang- og sykkelveier og stier er basert på hvitt lys fra metallhalogen-lamper for å gi god fargegjengivelse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.