ARBEIDSLIV

Lysning for innvandrere

VELGER DATA: Arooj Ahmed, Vimel Vijayarajah, Neethiwarman Rasalingam og S. Pragas representerer de typiske datastudentene anno 2005.
VELGER DATA: Arooj Ahmed, Vimel Vijayarajah, Neethiwarman Rasalingam og S. Pragas representerer de typiske datastudentene anno 2005. Bilde: RAGNA KRONSTAD

Arbeidslivets organisasjoner skal etablere ordninger blant annet for at nyutdannede ingeniører og sivilingeniører med ikke-vestlige navn lettere skal komme i betraktning når det gjelder jobber de er kvalifisert for.

Så vel Tekna som NHO jobber med tiltak for å avhjelpe problemet. I den grad problemet er til stede.

Forsker Jan Rogstad ved Institutt for samfunnsforskning (IFS) mener problemet er betydelig overdrevet i mediene.

Ikke så svart

– De siste tallene viser at nærmere 100.000 arbeidstakere med ikke-vestlig bakgrunn er i arbeid i Norge. Selv om de er overrepresentert på arbeidsledighetsstatistikkene, er ikke bildet så svart som man kan få inntrykk av noen ganger, hevder han.

Rogstad har nettopp arbeidsintegrering som spesialfelt. Han er engasjert av NHO for å etablere en ordning som skal bidra til at arbeidsgivere får lyst til å ansette godt kvalifiserte mennesker med ikke-vestlige navn.Usikre på blandingskultur

– De arbeidsgiverne som er skeptiske, kan ha ulike grunner til dette. Det finnes heldigvis svært få eksempler på direkte rasistisk motiverte motforestillinger. De fleste er mer usikre på hva det vil si å få en mer blandingskulturell arbeidsstokk, sier Rogstad.

Det kan bety at de ikke helt vet hvordan de skal forholde seg til andre helligdager og religiøse tradisjoner.

Mat og sosiale prosesser i bedriften kan også føles som et usikkerhetsmoment for flere.

Engstelig for kundene

Arbeidsgivere kan også være engstelige for hvordan deres kunder reagerer på at bedriften har medarbeidere med ikke-vestlige navn.

– Men dette er neppe så veldig utbredt. Mange bedrifter har dessuten en internasjonal kundemasse selv, og de færreste er så rettet mot en homogen norsk-kulturell kundemasse at dette kan sies å være et tungtveiende argument.

NHO vil før sommeren presentere en ordning der innvandrerungdom og studenter med innvandrerbakgrunn får nærmere kontakt med arbeidslivet.

I skrivende stund holder organisasjonen kortene tett til brystet fordi den endelige utformingen og finansieringen ennå ikke er fastsatt.

Også Tekna

Også Tekna er i samtale med blant andre Rogstad, for å følge opp initiativet fra tidligere i vår.

Kommunikasjonssjef Tore Westhrin forteller at de jobber med flere mulige tiltak, men har ikke avgjort hvordan dette skal utformes ennå.

Hvordan kan man forhindre at godt kvalifiserte søkere med ikke-vestlige navn diskrimineres i søknadsbunkene?

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.