DATATELE

Lysere mørketall for datakrim

UKJENT: Mange norske virksomhetsledere er ikke er klar over at det har vært begått hackerangrep på IT-systemet deres.
UKJENT: Mange norske virksomhetsledere er ikke er klar over at det har vært begått hackerangrep på IT-systemet deres.Bilde: Microsoft

Dette viser Mørketallsundersøkelsen for datakriminalitet og datasikkerhet som ble presentert i forrige uke.

3900 datainnbrudd

Bak undersøkelsen står Datakrimutvalget i Næringslivets sikkerhetsråd, som har brukt analyseselskapet Perduco til å telefonintervjue 2500 ledere og sikkerhetsansvarlige i private- og offentlige virksomheter.

Basert på resultatene i undersøkelsen og Statistisk sentralbyrås tall over næringsstrukturen i Norge, har Datakrimutvalget estimert at norske virksomheter ble utsatt for nærmere 3900 datainnbrudd siste 12 måneder.

Dette er en nedgang sammenlignet med mørketallsundersøkelsene for 2001 og 2003, da det var henholdsvis 7 500 og 5 200 datainnbrudd.

Har ikke peiling

- Hele 64,6 prosent av de spurte har ikke foretatt en risikovurdering av virksomheten. Det er også verd å merke seg at 20 prosent av de spurte har opplevd innbrudd og hærverk i bedriftens lokaler de siste 12 måneder. Flest av disse er i Oslo (28,9 prosent), men det er færrest i Finnmark (7 prosent), sier Øyvind Davidsen som leder Datakrimutvalget.

Til daglig er han sikkerhetssjef i Statoil.

Han mener det er urovekkende at norske virksomhetsledere ikke er klar over at det har vært begått en straffbar handling i lokalene eller hackerangrep på IT-systemet deres.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.