Årets enorme funn, Avaldsnes og Aldous Major South i Nordsjøen, var ikke med da Oljedirektoratets ferske ressursrapport ble lagt fram i Stavanger onsdag.
Men funnene ble nevnt flere ganger under presentasjonen, og hver gang gliste oljedirektør Bente Nyland fra øre til øre.
Les også: Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien
– Jeg syns jo det er helt utrolig fantastisk. Tenk deg, her har de boret og boret så lenge og så har de unngått å finne den store kladasen der! Vi er fornøyd, selvfølgelig, sier hun til NTB.
De siste store funnene kommer ikke med i oversiktene før tidligst om ett år.
– De siste tallene Lundin gikk ut med har en spredning fra 1 til 2,5 milliarder fat oljeekvivalenter. Det sier litt om hvor stor usikkerheten er. Nå bores det veldig mange brønner på Aldous/Avaldsnes for å snevre dette inn, men om det skulle ende på 1 milliard er det fortsatt et stort funn, sier Nyland.
Les også: Tror Avaldsnes blir enda større
Krever handling
Rapporten tar for seg petroleumsressursene på norsk kontinentalsokkel og blir lagt fram annethvert år.
Selv uten de nyoppdagede ressursene viser grafene fra OD i år betydelig produksjon og verdiskapning på norsk sokkel i mange tiår framover.
– Dette er det viktigste budskapet i rapporten i dag. Men et annet og like viktig budskap er at ressursene ikke blir realisert av seg selv. Det kreves handling, sier Nyland.
Direktoratet slutter seg til Oljedepartementets ønske om satsing på følgende fire områder: økning i oljeutvinning, utbygging av drivverdige funn, selskaper må lete i områder som er åpne for petroleumsvirksomhet og myndighetene må åpne nye områder for petroleumsvirksomhet.
Les også: Her er de mest spennende brønnene
Nye krefter
De siste årene har oljeproduksjonen på feltene falt kraftig, men fallet begynner å bli mindre dramatisk. De foreløpige produksjonstallene for september viser en gjennomsnittlig dagsproduksjon på 1.892.000 fat olje, NGL og kondensat, en nedgang på 105.000 fat sammenlignet med august.
Det er gassproduksjonen som veier opp, og OD venter at den framtidige olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel vil holde seg på samme nivå som i dag i ti år framover. Etter 2020 kommer produksjon fra uoppdagede ressurser til å utgjøre en økende del av den forventede produksjonen.
– Fortsatt fokus på forskning, utvikling og implementering av ny teknologi vil være avgjørende, men viktigst er tilgang på menneskelige ressurser og talent. Det kan bli en av de viktigste og mest kritiske faktorene, innrømmer Nyland.
Hun utfordrer næring og myndigheter til å rekruttere unge.
– Det er av stor betydning at de unge ser at virksomheten har et langsiktig perspektiv og er verdt å satse på. Slik sett kan de nye funnene ha bidratt til å endre forestillingen om at petroleumsvirksomheten er en solnedgangsindustri, sier hun.
Les også: