ENERGI

Lysere for leverandørene

OPPGRADERING: Solbergfoss kraftverk har fått nytt styringssystem som sikrer optimal drift av den gamle og nye kraftstasjonen avhengig av tilgjengelig vann.ILL: VOITH SIEMENS
OPPGRADERING: Solbergfoss kraftverk har fått nytt styringssystem som sikrer optimal drift av den gamle og nye kraftstasjonen avhengig av tilgjengelig vann.ILL: VOITH SIEMENS Bilde: Voith Siemens

- Til nå har vi særlig merket det på etterspørselen etter turbiner og generatorer, men nå kommer også apparater og kontrollsystemer, sier adm. direktør Åge Dalsjø i Voith Siemens AS.

Med nesten 30 års erfaring i Kværner og ett år i GE Hydro, har han et godt innblikk i opp- og nedturer i kraftbransjen. Han er skeptisk til at politiske grep skal løse kraftbransjens problemer. Det er sjelden de fungerer.

- Det viktigste for bransjen er at det er økonomi i kraftprosjektene. Når prisen på strøm har etablert seg på et høyere nivå samtidig som prisforskjellen sommer og vinter er blitt mindre, vil det utløse nye prosjekter, spår Dalsjø. - Politikerne må få på plass et regime for grønne sertifikater. Det vil absolutt ha en positiv innvirkning på investeringsnivået, sier han.

54-åringen kom til Voith Siemens 2. januar i år og leder nå en bedrift med 50 ansatt i Oslo og Trondheim. Årsomsetningen er 140 millioner kroner av et marked i Norge for mekanisk og elektrisk utstyr til kraftbransjen på 700-800 millioner kroner. Voith er en av de tre store leverandørene til kraftindustrien på verdensbasis. De to andre er Alstom og GE.

Vekst

Den forsiktige optimismen blant leverandørene skyldes dels alderen på norske kraftanlegg, dels byggingen av småkraftverk.

Mange kraftverk har fortsatt kontrollutrustning fra 60-og 70-tallet. I stedet for å flikke mer på de gamle anleggene finner kraftverkeierne det mer lønnsomt å skifte ut hele stasen Samtidig er det et oppsving i å bygge nye kraftstasjoner i tilknytning til de gamle. Dalsjø nevner i fleng Tyin, Åbjøra og Follafoss. For en bransje som anser 20 år for kort tid, vil investeringene ha svært lang levetid. 30 MW installert effekt trenger vedlikehold og fornyelse.

Småkraftverkene har fått den politiske merkelappen " Miljøvennlig vannkraft". Det gjør at ikke bare enkeltpersoner med en liten bekk, men også kraftselskapene planlegger utbygging av småkraftverk.Optimismen er ikke blitt mindre etter at olje- og energiminister Einar Steensnæs i forrige uke sa han vil tillate bygging av småkraftverk i vernede vassdrag.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.