DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Lyser ut driftskontrakt på 30 mil E6 i Trøndelag

Kontrakten som nå er lyst ut, gjelder drift av E6 fra Verdal til Nordlandsporten. I tillegg er riksvei 73 fra Trofors til riksgrensen i Nordland med i kontrakten.

Områdene som den nye E6 kontrakten omfatter er i dag delt inn i to. Veidekke Industri har hatt begge disse kontraktene siden 2016.
Områdene som den nye E6 kontrakten omfatter er i dag delt inn i to. Veidekke Industri har hatt begge disse kontraktene siden 2016. Foto: Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. feb. 2021 - 09:03

Årsaken til det er at E6 Helgeland sør ble realisert gjennom en såkalt veiutviklingskontrakt, som gir entreprenøren ansvar for både prosjektering, bygging, samt drift og vedlikehold i hele kontraktsperioden på 15 år. Riksvei 73 var ikke en del av dette veiprosjektet.

– Til sammen er det snakk om å drifte i overkant av 300 kilometer vei inkludert cirka 30 kilometer gang- og sykkelveg, med tilhørende sideanlegg, sideområder, utstyr og installasjoner året rundt. I tillegg omfatter oppdraget mindre vedlikeholdsoppgaver på vegnettet, sier seksjonsleder Svein Ludvik Holme i Statens vegvesen Drift og vedlikehold midt.

Vegvesenet legger stor vekt på vinterdrift i den nye kontrakten.
Les også

Ny driftskontrakt til nær 500 millioner: – Stor vekt på vinterdrift

Går gjennom åtte kommuner

Driftskontrakten strekker seg gjennom de åtte kommunene Verdal, Inderøy, Steinkjer, Snåsa, Grong, Namsskogan, Grane og Hattfjelldal.

Det er stor variasjon i trafikkmengden på vegnettet, alt fra ned i 150 i årsdøgntrafikk noen steder til 15.000 i årsdøgntrafikk i byområdene i Verdal og Steinkjer.

Driftskontrakten har oppstart 1. september 2021 og varighet på fire år. I tillegg er det mulig å forlenge kontrakten i inntil tre år.

Brøytebil med biogass.
Les også

Biogass-biler: «Dau i motoren, god å kjøre»

Kan få bonus for klimatiltak

Statens vegvesen skjerper miljøkravene og belønner entreprenører som vil gjøre en innsats for klimaet. Alle nye driftskontrakter for riksvei som Vegvesenet lyser ut i år har nye krav til miljøsertifisering og rapportering av CO2-utslipp.

– Slik kan vi registrere hvilke klimatiltak vi gjør og kan sammen med entreprenørene våre evaluere hva slags tiltak som har effekt, sier Holme.

Hittil har entreprenørene kun rapportert på type og mengde drivstoff.

– Statens vegvesen legger opp til insitamentsordninger for å få ned klimautslippene i driften av riksveiene. Slik legger vi til rette for å belønne entreprenører som har gode løsninger, sier Holme.

Målet er at utslipp fra Vegvesenets virksomheter skal halveres innen 2030.

– I tillegg til at folk og gods skal komme seg sikkert fram til planlagt tid, skal vi være pådrivere for bedre miljø og legge til rette for bruk av ny teknologi, sier divisjonsdirektør Bjørn Laksforsmo i Statens vegvesen Drift og vedlikehold.

Her vil det kunne bli biltrafikk ved alvorlige hendelser i Operatunnelen, dersom Statens Vegvesen får det som de vil.
Les også

Mener fortsatt Rådhusplassen må kunne brukes til midlertidig biltrafikk 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.