KRAFT

Lyse truer med ekspropriasjon

Trond Gram
3. des. 2009 - 10:22

Lyse vurderer å ekspropriere fallretter fra grunneierne som står bak småkraftprosjektet Dalaåna og Nordåna kraftverk i Hjelmeland.

Kraftgiganten ønsker å overføre deler av vannet som grunneierne vil utnytte til sitt eget utbyggingsprosjekt, til magasinet i Årdalsvassdraget.

Småkraftprosjektet var ett av fire Teknisk Ukeblad skrev om forrige uke, som har møtt problemer hos det regionale kraftselskapet.

Da grunneierne søkte om utbygging av Dalaåna/Nordåna i 2006, skrev Lyse at selskapet ikke hadde innvendinger og at tidligere Samlet Plan-prosjekter som kunne være i konflikt med utbyggingen var lagt bort.

Nå planlegger Lyse likevel å pumpe vannet fra Dalaåna/Nordåna opp i Lyngsvatnet til utnyttelse i Lysebotn kraftverk.

Les mer: – Lyse kommer trampende inn og tar seg til rette

– Visst dette hele tiden

Grunneier Reidar Helmikstøl forteller at de hele tiden har hatt inntrykk av at Lyse ønsket å komme frem til en minnelig avtale, hvis selskapet får konsesjon for sin utbygging.

– Nå sier de at siden vi har signert med Småkraft, er det umulig å forhandle seg frem til en minnelig avtale. Nå vil de vente til de får konsesjon, og så søke om ekspropriasjon, men de har helt fra starten av visst at man ikke kunne komme frem til en minnelig avtale.

– Det de ikke får, det tar de av grådighet, legger han til.

Statkraft-eide Småkraft står bak utbyggingen. Administrerende direktør Rein Husebø forteller at Lyses prosjekt kommer til å gi mindre kraftproduksjon enn grunneierprosjektet.Færre GWh med Lyse

– Lyse får ut færre GWh med det vannet de har planer om å overføre, og det er dyrere. Likevel sitter NVE og vurderer om Lyse skal få lov til å ta seg til rette. Det er dyrt å erstatte fallretter for grunneiere. Økonomien i Lyses prosjekt blir veldig dårlig, sier han.

Han forteller at Lyse tok kontakt med forespørsel om Småkraft var interessert i et samarbeid. Det var ikke selskapet og etter det har ikke Husebø hørt fra Lyse.

– De har nok prøvd å få det til å se ut som om de har kommet til en minnelig avtale med grunneierne. Vi har store problemer med å se at NVE vil tillate Lyse å søke utbygd det samme vannet som vi og grunneierne ønsker å utnytte, sier han.

– Dette gjør Lyse ut fra økonomiske hensyn, ikke forsyningshensyn. Det er veldig synd hvis NVE lar Lyse ekspropriere i denne saken, legger han til.– Ikke i samfunnets interesse

Daglig leder i Småkraftkonsult, Henning Tjørholm, som er involvert i en annen småkraftutbygging i Ryfylke, Ullestad kraftverk, mener grunneierne vil sitte igjen med en mye større gevinst hvis de bygger ut selv enn hvis de selger eller leier bort fallretter til Lyse.

– Lyses prosjekt er i konflikt med flere utbygginger. Totalt sett er det ikke veldig stor forskjell i totalproduksjonen på deres prosjekt og all samlet produksjon i småkraftprosjektene. Jeg mener det er vanskelig å se at det er i samfunnet sin interesse at Lyse får ekspropriere, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.