MOBIL

Lyntest: Sony Xperia Tablet Z

MWC 2013: Dette er nettbrettet som bør få Samsung og Apple til å skjelve i buksene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. feb. 2013 - 15:25

Sony lanserte mandag sitt nyeste Xperia-nettbrett. Xperia Tablet Z er ikke et tilfeldig valgt navn, for brettet er så definitivt i slekt med selskapets regjerende mobilchampion Xperia Z

Nettbrettet og telefonen har samme designspråk, og de er nesten to alen av samme stykke. De kjører også på samme maskinvare, så begge to er utstyrt med noen av de kraftigste prosessorene på markedet akkurat nå.Xperia Z og Tablet Z.

Kort fortalt om Sony Xperia Tablet Z

Tablet Z er et 10,1 tommers nettbrett, med skjermoppløsningen 1920 x 1200 piksler. Pikseltettheten er 224 PPI.

Under panseret sitter systembrikken Qualcomm Snapdragon S4 APQ8064, som betyr at Tablet Z har en firekjernet 1,5 GHz Krait-prosessor, og den svært habile grafikkprosessoren Adreno 320. Arbeidsminnet er 2 GB, og lagringsminnet 16 GB (det kommer også varianter med inntil 64 GB). I tillegg er det støtte for minnekort på 64 GB.

Tablet Z er i likhet med mobilen Xperia Z vann- og støvtett. Du kan altså ta den med deg i badekaret om du så ønsker. Tablet Z er tynnere enn Xperia Z.

Funker det?

Det første vi tenkte da vi la øynene på Tablet Z var at skjermen er fantastisk. Virkelig. Den ser sylskarp ut, og har flotte kontraster og dype sortnivåer.

Ikke at skjermen i seg selv har de mest imponerende spesifikasjonene. Apple iPad 3 og 4 har en pikseltetthet på 264 PPI, og Google Nexus 10 har 300 PPI. Tablet Z måler seg ikke i rene tall med sine 224 PPI.

Og så skal vi passe på å påpeke at vi ikke har sett disse brettene ved siden av Tablet Z.Skjermen er skarp og fin. Her kjører vi spillet Temple Run 2.

Men skjermen ser altså veldig bra ut. Mye av æren skal ifølge Sony selv tilskrives deres produksjonsmetode OptiContrast. Kort fortalt har de gjort skjermen tynnere, og eliminert et luftlag som ligger mellom glasset og skjermen. Dette gjør at berøringskontrolleren kommer nærmere overflaten og at det blir mindre lysrefleksjoner i skjermen. Det fører igjen til bedre berøringsrespons, klarere farger og dypere sortnivå.

Hele fremsiden av brettet er i glass, og så lenge skjermen er skrudd av er det nesten som om fremsiden bare er en sort glassoverflate. Det ser veldig bra ut.Baksiden er i matt plast.

Nydelig designet

Da vi plukket brettet opp merket vi oss det andre store momentet. Tablet Z er utrolig lett. 495 gram gjør den 167 gram lettere enn iPad 4. Altså en hel mobiltelefon lettere.

Imponerende tynn er den også. 6,9 millimeter for å være eksakt. Nevnte iPad er til sammenligning 9,4 millimeter. Joda, tynne dingser ser vi ofte nok, men denne er til alt overmål vanntett og støvtett.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Spør du oss er dette et herlig stykke ingeniørkunst og industriell design.

For å sikre at vann ikke trenger inn i brettet er alle porter dekket av luker med gummipakninger. Disse må du altså sørge for at er lukket. Løsningen er den samme som på Xperia Z.Det er luker over portene på sidene av brettet.

I motsetning til Xperia Z har ikke Tablet Z bakside i glass. Her har Sony valgt en matt plastoverflate, og det hele ser stilrent ut.

Du finner høyttalere på høyre og venstre side av brettet. På venstre side sitter også en laderkontakt som brukes når du setter brettet i en ladestasjon. Praktisk, siden du da slipper å plukke av luken til laderkontakten.Brettet har widgeter du kan kjøre på toppen av apper og menyer. Her er fjernkontroll-widgeten.

Xperia-menyer

Det er for øvrig ikke bare i utseende at Tablet Z ligner sitt telefon-motstykke. Menyene er i stor grad også like.

Brettet kjører Android 4.1 Jelly Bean, og alle menytaster er på skjermen. Med unntak av at app-menyen ligger på et ikon oppe i høyre hjørne og varslene nederst, har menysystemet i det store og hele samme "look and feel" som på Xperia Z.

Dermed er ikonene like, widgetene stort sett de samme og app-menyen ser lik ut, selv om den altså kjører nettbrett-oppsett på Android-menyene.

Vi fikk ikke anledning til å surfe med Tablet Z, men vi merker oss at Sony kun inkluderer nettleseren Chrome her.

Vi merker oss også at alle operasjoner går raskt. Vi opplevde ingen irriterende forsinkelser eller noe slikt. Nå er det selvsagt ikke mulig å få noe reelt inntrykk av hvordan Tablet Z vil fungere i hverdagen basert på ti minutter med plukking. Men det virker som en sprek sak.

Vi spilte såvidt Temple Run 2 på brettet, og det gikk i alle fall som varm kniv i smør.

Batteriet om bord er på 6000 mAh. Det antar vi at betyr at brettet klarer mange timers bruk. De har også inkludert en batterisparingsmodus kalt Stamina Mode. Denne sparer på energi der det er mulig for å maksimere batteritiden. Det samme finnes for øvrig på mobilen Xperia Z.Kameraet sitter i hjørnet på baksiden.

Kamera

Vi er blant dem som aldri har sett det helt store poenget med kamera på nettbrett. Det kan være kjekt å ha, selvsagt, men ikke noe vi har pleid å legge vekt på i tester for eksempel.

Sony har imidlertid ryggen din om du vil ha et godt kamera på nettbrette ditt. Her har de satt inn en 8,1 megapikslers Exmor-R-sensor. Dette er samme kamerasensor som står i en rekke gode kameratelefoner.

Vi har knipset et bilde med brettet, og du kan se det under.Se bildet i full størrelse.

Brettet har også et frontmontert kamera, som tar bilder i 2,2 megapiksler og video i full HD til videosamtaler.

Sony har ellers integrert NFC, som åpner for en hel del interessante muligheter for tilkobling av utstyr. Foruten utstyr som Bluetooth-høyttalere kan du koble brettet til et Sony-TV med en enkel berøring av fjernkontrollen.

Fjernkontrollen som ble demonstrert hadde NFC integrert, og berøring av denne kobler brettet trådløst opp mot TV-en slik at du kan se video eller speile skjermbildet fra brettet.

Sony demonsterte også en smart NFC-basert backupløsning. Dette er en boks med harddisk, som du bare legger brettet oppå når du vil overføre de siste bilden og videoene dine fra brettet til disken. 

Foruten dette har Tablet Z en infrarød lysdiode slik at du kan bruke brettet som universell fjernkontroll. Da kan du styre TV-en, dekoderboksen, Blu-Ray-spilleren og annet utstyr med brettet.

Tablet Z er ellers et brett du kan ta med deg på farten. I tillegg til Wi-Fi har det støtte for 3G og LTE 4G. Om du vil bruke litt mindre penger får du også en variant med kun Wi-Fi.Xperia Z og Tablet Z.

Blir det bra?

Om du har lest ned hit antar vi at du ikke blir overrasket over at vi så langt er entusiastiske. Sony har gjort en flott jobb.

Sonys tidligere forsøk på å lage nettbrett har i våre øyne vært så som så. Men denne gangen ser det ut til at de kan treffe blink. Dette er et nettbrett som oser av kvalitet, og som ligger på nivå med det vi forventer av en produsent som Sony. 

Siden mobilen Xperia Z og brettet Tablet Z ser og føles like ut gjør at forholdet mellom de to blir omtrent som iPad er i forhold til iPhone.

Det er lett å la seg imponere av et produkt du har sett på en kort stund på et messegulv. Det store spørsmålet blir da om vi kommer til å være imponerte etter en uke i det virkelige liv. 

Sony Xperia Tablet Z skal ligge på 5000 kroner for varianten med 3G og LTE, og 4000 kroner med kun Wi-Fi. 

Les flere saker fra Mobile World Congress:Lyntest: Nokia Lumia 520Lyntest: ZTE Grand MemoHer er Asus' nye PadFoneLyntest: Nokia Lumia 720Lyntest: Samsung Galaxy Note 8.0Lyntest: Huawei Ascend P2 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.