MOBIL

Lyntest: Samsung Galaxy Note 8.0

MWC 2013: Vi har sett nærmere på Samsungs nye lommevennlige nettbrett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. feb. 2013 - 13:03

Natt til søndag lanserte Samsung sitt nyeste nettbrett i Note-serien. Og til tross for at dette er en relativt stor produktnyhet var det ingen stor pressekonferanse denne gangen. Det hadde den kanskje fortjent.

Kort fortalt om Galaxy Note 8.0

Galaxy Note 8.0 er et nettbrett med åtte tommers skjerm. Den er utstyrt med en firekjernet Samsung Exynos 4412-systembrikke, som har en firekjernet Cortex-A9-prosessor på 1,6 GHz. Arbeidsminnet er på 2 GB, og lagringsminnet er 16 GB. Det kommer også en variant med 32 GB minne.

Samsung har også utstyrt brettet med skjermpennen S Pen, som lar deg tegne og skrive på skjemen. Funksjonsmessig minner den en hel del om storebror Galaxy Note 10.1 som vi testet i fjor.

Om du velger varianten med 3G og LTE kan du i tillegg bruke Note 8.0 til å ringe med. Dette er altså også en gigantisk telefon, og vi regner med at de kommende testene av brettet vil inkludere bilder av flaket holdt opp mot øret.Galaxy Note 8.0 er hendig nok til enhåndsbruk.

Funker det?

Det aller første som slo oss da vi plukket opp Note 8.0 var hvor tynn og lett denne saken er. Med en tykkelse på 8 millimeter og en vekt på 338 gram er den rett og slett svært portabel.

Nå fikk vi ikke anledning til å putte Note 8.0 i lomma, men med en bredde på knapt 14 cm og en lengde på 21 cm tipper vi den vil passe fint i flere innerlommer. Apple iPad Mini er til sammenligning 13,5 cm bred, 20 cm lang og 7,2 millimeter tykk. Vekten er litt lavere, da iPad er 312 gram tung.

Note 8.0 får i alle fall plass i én hånd så lenge du holder den i portrettvisning. Dermed er det praktisk å bruke den som notatblokk sammen med pennen.Baksiden er laget i blank plast, akkurat som på telefonene Galaxy S III og Note II.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Minner om Galaxy S III

Utseendemessig minner Note 8.0 mest av alt om en forvokst Samsung Galaxy S III eller Note II. Materialvalgene er i alle fall de samme, så den er altså bygget i blank polykarbonat-plast. Fremsiden er dekket av Gorilla Glass. 

Pennen er innfelt i brettets nederste høyre hjørne, slik at faren for å miste den minimeres. Som på de andre Galaxy Note-produktene kan du starte funksjoner når du trekker ut pennen. Praktisk dersom du for eksempel ofte tar notater.Tre taster under skjermen.

Under skjermen finner du tre menytaster, hvor den midterste er mekaniske og de andre er berøringsfølsomme. Samsung har gjort det mulig å trykke på de berøringsfølsomme tastene med pennen. Praktisk.

På høyre side sitter den infrarøde lysdioden som gir Note 8.0 mulighet for å fungere som universell fjernkontroll til TV-en, dekoderboksen og andre enheter som benytter infrarød fjernkontroll. De har installert appen Peel Smart Remote, som kan settes opp til å styre de fleste enheter.

På denne siden sitter også volumtasten og skjermlås/strømtasten. Kanskje litt knotete plassert til énhåndsbruk. Minnekortplassen sitter på motsatt side, mens lydutgangen sitter på toppen. I bunnen finner du USB/MHL-tilkoblingen, og høyttalerne.Brettet laster nettsider kjapt, og navigering går silkeglatt. 

Kjapp

Vi merker oss at Galaxy Note 8.0 generelt føles kjapp i bruk. Det forventer vi også i en såpass sprekt utstyrt sak som dette. Navigasjon i nettsider går silkeglatt, å skrive med pennen er så godt som uten forsinkelser og programvekslingen skjer på et blunk.

Siden LTE-støtte er på plass lastes naturlig nok nettsider raskt når du har dekning. Brettet har også Wi-Fi Channel Bonding, som enkelt forklart betyr at den oppretter kommunikasjon over flere Wi-Fi-kanaler for å doble hastigheten. Lurt å ha når du skal overføre store datamengder raskt.

Skjermen opplever vi som lyssterk og skarp. Men det er ikke til å komme bort fra at den også er en smule lavoppløst med sine 1280 x 800 piksler. Det gir en pikseltetthet på 189 PPI. Så skal vi også passe på å understreke at vi ikke opplever oppløsningen som problematisk lav. Skjermen ser bra ut, enkelt og greit.

Siden dette nettbrettet kan fungere som mobiltelefon er kameraet gjerne et viktig punkt for mange. Oppløsningen er fem megapiksler, og kameraet har autofokus. Fotolys mangler imidlertid.

Vi knipset ett og annet bilde, og selv om vi på ingen måte kan konkludere over kvaliteten ser det ut til at kameraet er rimelig godt. Bildet under er tatt med Note 8.0 under ganske gode lysforhold med kunstig lys.Se bildet i full størrelse.

Nyttige TouchWiz-nyheter

Det er i større og større grad programvaren produsenten putter inn på produktene sine som skiller dem fra hverandre. Her er Samsung helt klart en av de beste, spør du oss.

Dette Android 4.1 Jelly Bean-nettbrettet kjører Samsungs TouchWiz-menysystem. Har du brukt et nyere Samsung-produkt i Galaxy-serien kommer du til å kjenne deg igjen her.Menyene kan vises i landskapsmodus.

Men der hvor Note 10.1 kjører "nettbrettmenyer", er Note 8.0 utstyrt med et menyoppsett som er mer likt det du finner på telefonen Galaxy Note II. Vi opplever dermed Note 8.0 mer som en diger telefon enn et lite nettbrett.

Det er noen nyheter i menyene som er verdt å nevne:

Trekker du ned statuslinjemenyen på toppen av skjermen finner du en snarvei til å aktivere lesemodus. Her kan du justere lysstyrke og kontrast slik at det blir mer behagelig å lese tekst over lengre tid. Frontkameraet følger som før med på ansiktet ditt, slik at skjermen ikke går i svart så lenge du ser på den.Masse plass i statuslinjemenyen.

I e-bøker kan du bruke pennen til å markere tekst, legge til notater og lese inn diktater. Lurt dersom du bruker Note 8.0 til studier.

Som tidligere kan du vise apper side-om-side, litt som når du jobber med to vinduer samtidig på PC-en din. Du kan justere vindusstørrelsen slik du ønsker. Nytt er at du også kan bruke side-om-side-visning mens du prater i telefonen. Nyttig når du for eksempel diskuterer hvor dere skal gå ut og spise, siden du for eksempel kan vise Google Maps samtidig.

Menyene kan vises i både portrett- og landskapsvisning. Dermed holder du brette den veien du føler for.Samsung lanserer egne deksler kalt Book Cover.

Stort batteri

Batteriet i Note 8.0 har en kapasitet på 4600 mAh. Selv om produsenten ikke oppgir noen harde tall for forventet brukstid vil vi tro at dette betyr at du kan forvente at brettet holder noen dager med rolig bruk,

Vi skal ellers også nevne at minnekortstøtten inkluderer MicroSDXC-kort, slik at du kan utvide minnet med inntil 64 GB.

Samsung har i tillegg lansert et eget deksel til Note 8.0, som mest av alt minner om Apples Smart Cover-deksel. Når du legger dekselet over skjermen vil den automatisk skru den av. Dekselet kan også brukes som fot, slik at brettet står av seg selv.Du kan markere og notere i e-bøker.

Blir det bra?

I det store og hele byr Note 8.0 på stort sett de samme taktene som tidligere Note-produkter. Men størrelsen gjør at vi opplever dette som et mer praktisk "pennebrett" enn storebror Galaxy Note 10.1. Bare det at du kan holde brettet med én hånd og skrive med den andre opplever vi som en stor fordel.

Selv om vi opplever brettet mer som en stor telefon enn et lite nettbrett betyr ikke det at vi ser for oss at den kommer til å være en telefonerstatter. Til det er den for stor i våre øyne. Når det er sagt tviler vi ikke på at noen kommer til å bruke kun Note 8.0 til hverdags.

Kort oppsummert er førsteinntrykket vårt at Note 8.0 er et velbygget og hendig nettbrett som kommer til å slå godt an blant Galaxy-fansen. Vi syns altså dette er solide saker, og vi ser frem til å få mulighet til å teste det skikkelig. 

Brettet kommer i salg i løpet av andre kvartal - altså perioden april til juni. Prisen blir 5000 kroner for varianten med 3G og LTE, og 3500 kroner for varianten med kun Wi-Fi.

LES FLERE MWC-ARTIKLER:Lyntest: Huawei Ascend P2Nokia lanserer to nye Lumia-modellerSamsung lanserer Note 8.0 Her er Samsungs Apple TV-konkurrent 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.