MOBIL

Lyntest: Samsung Ativ Tab

Vi har tatt en titt på Samsungs kommende Windows 8-nettbrett.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. okt. 2012 - 18:09

Kort fortalt om Samsung Ativ Tab

I forbindelse med lanseringen av Galaxy Note II under IFA-messen i Berlin viste Samsung også frem nyheter med Windows Phone 8, Windows 8 og Windows RT. Ativ Tab er et nettbrett som kjører sistnevnte. 

Windows RT er enkelt sagt en litt enklere versjon av Windows 8, som ikke lar deg kjøre andre apper enn de som er skrevet for denne utgaven av Windows. Apper lastes ned via en egen app-butikk, og du kan ikke kjøre en del programmer du kan kjøre på en vanlig PC.

Windows RT deler imidlertid en rekke egenskaper med Windows 8, og har samme brukergrensesnitt.Windows-tasten sitter under skjermen.

Hva gjør Ativ Tab spesiell?

Ativ Tab er ikke bare det første nettbrettet i Samsungs nye Windows-serie Ativ, men også et av selskapets første produkter med Windows RT.

Som på Windows Phone er det ikke mulig for produsentene å endre på menyoppsett og slikt, så du får samme opplevelse her som på andre RT-brett.

LES OGSÅ: Her er Windows 8 RT-nettbrettene

Det er altså først og fremst maskinvaren og designen som gjør at Ativ Tab skiller seg ut.Baksiden er laget i høyglanset plast, og er litt som Samsung Galaxy S III i blå variant.

Funker det?

Først og fremst skal vi understreke at vi bare fikk mulighet til å se på brettet en kort periode. Vi har derfor ikke fått kjørt noen som helst ytelsestest, og vi installert ikke noe programvare på det.

Når det er sagt så fikk vi et godt inntrykk av dette brettet etter å ha lekt litt med det.

Ativ Tab har en 10,1 tommers LCD-skjerm, med oppløsningen 1366 x 768 piksler. Dette er en standardoppløsning for Windows 8-brett. 

Under panseret sitter en Snapdragon S4-systembrikke med tokjerneprosessor på 1,5 GHz av typen Krait. Arbeidsminnet er på 2 GB. Det er altså snakk om en rimelig sprek sak. 

Brettet leveres i versjoner med 32 og 64 GB lagringsminne, men det er også mulig å utvide dette med Micro-SD-minnekort av typen SDXC. Dette betyr kort sagt at kort på 64 GB kan brukes. Større kapasiteter vil også støttes når dette blir tilgjengelig.

Interessant nok er det ingen støtte for mobilnettilkobling. Dette er altså et brett som utelukkende kan kobles til nett via Wi-fi eller Bluetooth. Som Galaxy Tab har Ativ Tab høyttalere på fremsiden.

Galaxy Tabs designfetter

Selve brettet er designmessig i samme gate som Samsungs Android-baserte Galaxy Tab-nettbrett. Det er ikke mer enn 8,9 millimeter tykt, og er laget i glossy plastikk. Skjermen er dekket med Gorilla Glass.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy Tab 2 10.1

Samsung har som på Android-brettene sine plassert høyttalerne på fremsiden på hver side av skjermen. Dette er egentlig bare logisk spør du oss, da du vil ha lyden i fleisen og ikke i fanget.

Over skjermen sitter et frontmontert kamera, og under skjermen sitter Windows-tasten. Denne tasten er en fysisk tast, som du også finner på andre Windows-brett. Tasten bruker du blant annet når du skal gå tilbake til Start-menyen.Gjør deg klar for en ny spesialtilkobling.

På nederste side av brettet sitter en egen tilkoblingskontakt med 13 tilkoblingspunkter. Denne brukes til å lade, overføre data og koble brettet til en dokkingstasjon. Du slipper altså ikke unna spesialkabel denne gangen heller.

Du finner tilkoblinger og volumjustering på toppen av brettet.Med rask prosessor er det ikke tregheter å spore i menyene.

Kjapp

Vi opplver brettet som snappy. Her er det ikke antydning til tregheter når vi blar i menyer. Noe annet hadde vi egentlig ikke forventet heller, da maskinvaren er rask og tilpasset programvaren her.

Skjermen opplevde vi som en tanke mørk, men på ingen måte for mørk. Så skal vi passe på å understreke at det ikke er snakk om et vanlig produksjonseksemplar. 

Vi kan imidlertid ikke komme helt vekk fra at 1366 x 768 piksler gjerne er en tanke lavoppløst dersom Samsung håper å utfordre Apples iPad 3 og iPad 4. Men det oppleves for all del kornete eller lavoppløst i praksis.

På baksiden av brettet finner du et fem megapikslers kamera. Dette ser ut til å være helt ok, men vi har ikke hatt anledning til å studere bildene andre steder enn på brettet. Vi har egentlig aldri brydd oss om kamera på nettbrett, annet enn at det er greit at det er der. Kameraet starter raskt, og det er et fotolys ved siden av linsen dersom du skal knipse i mørket.  Du kan lett lese NFC-merker med Ativ Tab.

Microsoft stiller ikke som krav at Windows RT-produkter skal ha NFC, men om de har det skal det markeres hvor NFC-antennen er plassert. På Ativ Tab sitter den oppe på venstre side bak. 

Vi forsøkte å lese et NFC-merke, og dette fungerte fint. Du får opp en liten boks som spør deg om du vil motta innhold fra en annen enhet. 

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om NFC

Dette er egentlig ikke spesielt for Ativ Tab, da Windows RT som nevnt fungerer likt på alle enheter med operativsystemet. Men vi kan kort si at Windows RT kjennes bra på et produkt som dette. Det er lett å finne frem i menyene, og dersom du ønsker det kan du også vise et skrivebord som på PC-en din.Du kan bruke skrivebordmodus på brettet dersom du liker det old school.

Blir det bra?

Vi tenker umiddelbart at dette er et brett vi har lyst til å bli enda bedre kjent med. Vi har blitt glade i Windows 8 på PC-en, og vi tipper vi skulle vært godt fornøyde med det på en Ativ Tab også.

Det er likevel et par spørsmål som dukker opp. Det ene er prisen: 5500 kroner. Det er mer enn du må betale for en iPad 4 med 64 GB minne uten 3G-støtte (5300 kr), og så vidt mindre enn samme iPad med 32 GB minne og 3G. iPad har dessuten langt skarpere skjerm enn Ativ Tab. Blir det for dyrt?

Det andre er programvareutvalget. Joda, dette er et tema når en ny plattform skal etablere seg. I begynnelsen vil ikke utvalget være gigantisk, og hvor stort det blir med tiden avhenger av om produkter med plattformen selger bra. 

Med Office

På den annen side leveres Ativ Tab og andre enheter med Windows RT med Microsoft Office forhåndsinstallert. Det betyr at Ativ Tab blir et flott kontorverktøy rett ut av esken.

Subjektivt sett liker vi Ativ Tab godt. Det er kjapt, har et interessant operativsystem, og fin design. Så gjenstår det å se hvorvidt førsteinntrykket står seg når vi har fått gjort en full test av brettet.

Samsung Ativ Tab kommer i salg i november.

LES OGSÅ:

Test av Samsung Galaxy Note II

Hybrid-PC-er får oss til å glede oss til Windows 8

Her er Samsungs første med Windows Phone 8

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.