MOBIL

Lyntest: Samsung Ativ S

Vi har sett nærmere på Samsungs nye Windows Phone 8-telefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
30. okt. 2012 - 06:00

Kort fortalt om Samsung Ativ S

Samsung Ativ S ble lansert under IFA-messen i Berlin, og var den første Windows Phone 8-telefonen som ble lansert. Men Samsung ville - eller kunne - ikke vise frem alle detaljene, siden Windows Phone 8 enda ikke var lansert. 

Nå har imidlertid Windows Phone 8 fått sin høytidelige avdukning, og nyhetene rundt det nye operativsystemet er nå kjent. Og vi har fått kjenne litt på Ativ S, som altså er Samsungs Windows-toppmodell. Eller, strengt tatt Samsungs eneste Windows Phone 8-telefon.

LES MER: Windows Phone 8 er lansertHva gjør Ativ S spesiell?

Siden Ativ S er en Windows Phone 8-telefon, fungerer den som alle andre Windows Phone 8-telefoner. Men at dette er Samsungs første med operativsystemet er i seg selv spesielt. Her har de tatt elementer fra Android-telefonen Galaxy S III og overført til en Windows-telefon.Ativ S sammenlinget med Apple iPhone 5.

Funker det?

Selv om Ativ S egentlig ikke er påfallende lik Galaxy S III, er det mange grunner til at de ligner. Ativ S har avrundede hjørner, detaljer i forkrommet plast, og bakdeksel i høyglanset plast med et mønsker som sender tankene til den blå varianten av S III.

LES OGSÅ: Test av Samsung Galaxy S IIIWindows-tasten er en fysisk tast.

Under skjermen sitter Windows-tasten, tilbaketasten og søketasten. På baksiden finner du en liten grill nederst, men så vidt vi kan se er dette bare en designdetalj. Den skjuler altså ikke annet enn én vanlig høyttaler.

Størrelses- og vektmessig er den så godt som lik sin Android-fetter. Vi syns Ativ S ligger godt i hånda, og den føles godt skrudd sammen.

Samsung har dessuten vært innom delelageret til Galaxy S III og plukket med seg skjermen. Ativ S har dermed en 4,8 tommers HD Super AMOLED-skjerm med oppløsningen 1280 x 720 piksler. Vi syns skjermen til Ativ S ser vel så bra ut som skjermen til Galaxy S III.

Utover dette er det likevel ikke så fryktelig mye som er likt. Ikke bare er operativsystemet et annet - systembrikken under panseret er også en helt annen rase.

Ativ S har en Qualcomm Snapdragon S4, som har en tokjernet 1,5 GHz Krait-prosessor. Dette er kort sagt svært sprek maskinvare. Windows Phone har alltid vært kjapt, og det flyter, ikke overraskende, godt også på Ativ S.Kameraet tar bilder i åtte megapiksler.

Telefonen har som andre Windows-mobiler egen kameratast. Denne finner du på høyre side. Vi liker at kameraet starter og tar bilder raskt. Vi har ikke studert kvaliteten, men vi antar at det er samme kamerabrikke her som på Galaxy S III. Oppløsningen er den samme, altså åtte megapiksler. Det er også et fotolys her. 

Vil du ta opp video støtter Ativ S opptak i full HD, altså 1080p.Menyene føles i det store og hele ganske like som på Windows Phone 7.5.

Windows Phone 8

Siden dette er en Windows Phone 8-telefon er det ikke mye som skiller bruksopplevelsen her fra for eksempel Nokia Lumia 920 eller HTC 8X. Det produsentene kan gjøre er å legge ved sine egne apper, og Samsung har blant annet lagt ved lynmeldingstjensten Chat On og musikktjenesten Music Hub.

Sammen med Windows Phone 8 ble det lansert en rekke nyheter som du kan lese mer om i vår lanseringsartikkel. Vi gjorde imidlertid ingen stor gjennomgang av alt som var nytt da vi kikket på Ativ S.

Noen betraktninger gjorde vi oss likevel, og disse er nok mer Windows-spesifikke enn Ativ S-spesifikke. App-butikken er lik som på Windows Phone 7.

Windows Phone 8 føles nemlig så godt som helt likt som Windows Phone 7. Forskjellene du ser med det blotte øye dreier seg mest om den nye startskjermen med fliser du kan endre størrelsen på. Men utover dette er det ikke mye som vitner om at dette faktisk er en svært omfattende oppgradering. 

Appene dine ligger pent og pyntelig organisert som fliser på startkskjermen. Du kan enkelt endre størrelsen på flisen ved å holde fingeren over den til valg for å fjerne og å endre størrelse dukker opp.App-oversikten er lik som på Windows Phone 7.5.

Blar du deg mot høyre fra startskjermen kommer du til listen over installerte apper. Også her er det likt som på forrige Windows Phone-utgave.

Det er først når vi leter i innstillingsmenyen noen nye elementer dukker opp. Her finner vi for eksempel mulighet for å aktivere "Barnehjørnet", som er en modus du setter telefonen i når barna skal plukke på mobilen din. Tanken er at du kan installere spill og apper barna kan leke med, uten at du risikerer at de ringer eller finner på annet du helst vil unngå.NFC-støtten lar deg lese av NFC-merker og kommunisere med andre NFC-enheter.

Vi fikk muligheten til å teste ut skanning av NFC-merker med Ativ S. Funksjonen kalles "Berør og send", og så lenge den er aktivert er det bare å berøre et NFC-merke med telefonen. Når du har skannet kan du godta eller ignorere. Vi fikk ikke testet ut mer avansert bruk enn dette.

Generelt kan vi si at telefonen føles veldig rask i bruk. Alt flyter fint, og det er ingen tregheter å spore. Dette forventer vi av Windows-telefoner.

Vi skal ikke gå inn på noen voldsom gjennomgang av Windows Phone 8 i denne omgang. Dette kommer vi tilbake til senere. Det ligger nemlig mange nyheter bak det du ser på skjermen.

Blir det bra?

Førsteinntrykket av Ativ S er absolutt godt. Telefonen minner i det store og hele mye om en av årets beste telefoner, Galaxy S III. Det er positivt spør du oss.

Skjermen er god, maskinvaren er sprek og telefonen er enkel å bruke. Samsung har også utstyrt telefonen med et rimelig kraftig batteri på 2300 mAh, så vi tør håpe på at dette er en telefon du ikke trenger å lade to ganger daglig.

Det er ikke mye vi savner her, men vi skal ta forbehold at førsteinntrykket er basert på en kort titt på telefonen. Om vi er like positiv til den etter at vi har hatt den på testbenken gjenstår å se.Sett bakfra.

Ativ S skal komme i salg neste måned, og prisen skal lande på rundt 4500 kroner. Spørsmålet er om den vil fremstå som det beste kjøpet sammenlignet med konkurrentene.

Nokia Lumia 920 byr på et avansert kamera og støtte for trådløs lading. HTC Windows Phone 8X har samme kamera som den superbe HTC One X, og har Beats-lydbrikke som gir god lyd. Alle sammen er basert på samme maskinvare. 

LES MER: Her er Windows Phone 8-telefonene

Ativ S har altså sterk nok konkurranse. Om den holder koken finner vi ut når vi tester telefonen.

LES OGSÅ:

Lyntest av Samsung Ativ Tab

Microsoft lanserte Windows Phone 8 

Samsungs lommelader har 9000 mAh

Test av Samsung Galaxy Note II

Jelly Bean er ute til Galaxy S III 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.