MOBIL

Lyntest: Nokia Lumia 900

MWC 2012: Lumia 900 er Nokias nye toppmodell med Windows Phone 7.

Marius ValleMarius ValleJournalist
2. mars 2012 - 11:50

Kort fortalt om Nokia Lumia 900

Under Mobile World Congress lanserte Nokia at deres toppmodell med Windows Phone 7, Lumia 900, kommer i Europa-utgave. Denne telefonen ble først lansert under CES-messen i Las Vegas i januar, og da med LTE. Den europeiske varianten får ikke LTE, men er ellers lik.

LES OGSÅ: Nokia lanserer mobil med 41 megapiksler

Hva gjør Nokia Lumia 900 spesiell?

Dette blir den sterkeste modellen i Nokias serie av Windows-telefoner så langt. Den har større skjerm og frontkamera. I tillegg har Nokia gitt telefonen støtte for HSPA+ dual carrier, som kan gi nedlastingshastigheter på 42 Mbps.

Hva er forskjellene på Lumia 900 og Lumia 800?

Sammenlignet med Lumia 800

De største forskjellene mellom de to Lumiaene er:

Størrelse: Lumia 900 er  drøyt 7 mm bredere og 11 mm høyere. Men den er en tanke tynnere. Vekten har økt med 18 gram til 160 gram.

Skjerm: 4,3 tommer mot 3,7 tommer. 24 bits farger mot 16 bits.

3G-hastighet: Lumia 900 støtter raskere internetthastigheter - opp mot 42 Mbps, mens Lumia 800 støtter 14,4 Mbps.

Kamera: De to har nøyaktig likt kamera, men Lumia 900 har i tillegg frontkamera.

Batteri: Lumia 900 har batteri på 1830 mAh, mot Lumia 800 sine 1450 mAh.

Utover dette er de to like spesifikasjonsmessig.

LES OGSÅ: Test av Nokia Lumia 800Funker det?

At Lumia 900 er tett beslektet med Lumia 800 er hevet over enhver tvil. På avstand er de to telefonene vanskelige å skille fra hverandre. Den har såkalt unibody-deksel i polykarbonat, noe som betyr at dekselet er laget i ett stykke gjennomfarget plast.

Dette har fordelen at riper ikke skal synes så godt. Men dette gjelder neppe den blanke hvite versjonen.

Det er først når du tar den nærmere i øyensyn at forskjellene mellom Lumia 900 og Lumia 800 trer tydelig frem.

Større

Først og fremst er telefonen større. Den er både bredere og høyere, og veier litt mer. Lumia 900 har videre ikke buet glass over skjermen, slik som Lumia 800. Det er helt flatt, og har en tydelig list langs sidene, som du merker at du treffer med fingern.

Panelet med berøringsfølsomme menytaster er også flyttet lenger ned mot bunnen av telefonen. Dette på grunn av skjermen som har vokst.

En velkommen detalj spør du oss, er at luken for USB-tilkobling er fjernet fra toppen av telefonen. Mister du en Lumia 800 i bakken med luken åpen er sjansen for at den knekker stor. På Lumia 900 er oversiden av telefonen i ett stykke, med en åpning for USB-tilkobling.

Det vil si - Det er fortsatt en luke for SIM-kortet, men her har Nokia gått for samme løsning som Apple. Du må ha en tynn pinne for å få ut SIM-kortskuffen.

Frontkamera

Telefonen har fått frontmontert kamera. Dette åpner for at du kan bruke telefonen til videosamtaler. Da Nokia lanserte modellen skrøt de av at de ikke bare hadde brukt tid på hovedkameraet, men også frontkameraet. Og etter en titt på dette må vi si at dette helt klart er et av de beste frontkameraene vi har sett.

Det har forholdsvis stor brennvidde, og god lysfølsomhet, og bildet ser bra ut. Vi skal selvsagt komme tilbake til hvor bra det er i praksis når vi tester telefonen.

Utover dette har Nokia beholdt samme skjermtype som forrige gang. Det er altså en AMOLED med Nokias ClearBlack-filter. Dette gir et skjermbilde med gode kontraster og mindre følsomhet for lysrefleksjoner. Skjermen har vokst seg større, og måler nå 4,3 tommer. Oppløsningen er den samme som på alle Windows-telefoner: 480 x 800 piksler.

Men skjermen viser nå flere farger enn tidligere; 16 millioner, mot Lumia 800 sine 65536. Om du kan se en forskjell? Neppe.

Skjermen ser vel så bra ut som på Lumia 800, og Windows-menyene ser bra ut her. Noen voldsomme forskjeller klarte vi altså ikke å finne. Men når vi får anledning til å teste telefonen skikkelig skal vi se nærmere på dette.

Likt menysystem

Menysystemet er nøyaktig det samme som på Lumia 800, og med samme system er telefonene helt prikk like i bruk. Har du erfaring med Windows Phone 7 vet du altså hva du får her.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med Windows Phone 7

Batteriet har ellers vokst, med knapt 400 mAh. Det vil trolig gi utslag i bedre batterilevetid, men Nokia oppgir lavere hvile- og taletid på telefonen. Men det er klart at større kapasitet trolig gjør at du trenger å lade telefonen sjeldnere. Noe inntrykk av batterilevetiden har vi selvsagt ikke klart å danne oss etter å ha tatt litt på telefonen.

Lumia 900 skal komme i salg i løpet av andre kvartal. Det vil si perioden mellom begynnelsen av april og slutten av juni. Prisen er oppgitt til 480 euro før skatter og avgifter. Det betyr trolig en utsalgspris på 4500 kroner.

Blir det bra?

Vi kan være såpass ærlige å si at det er lite revolusjonerende nytt her. Har du en Lumia 800 fra før av er det få grunner til å bytte den ut med Lumia 900. Når det er sagt liker vi Lumia 800 veldig godt, og når Lumia 900 byr på større skjerm og et frontkamera kan denne telefonen bli en vinner hos de som ønsker seg større skjerm.

Designen er god, og skjermen ser ut til å være vel så god som på Lumia 800. Vi skulle gjerne sett at Nokia ga Lumia 900 mer enn 16 GB minne, spesielt siden dette er toppmodellen og det ikke er mulig å utvide med minnekort.

Alt i alt ser vi frem til å få bli bedre kjent med Lumia 900 når den dukker opp til test.

LES MER: Test av Nokia Lumia 800

Les også disse lyntestene

Nokia Lumia 610

Panasonic Eluga

HTC One S

HTC One X

Sony Xperia P

Sony Xperia U

Huawei Ascend D quad

Her finner du alle våre artikler fra Mobile World Congress

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.