MOBIL

Lyntest: Huawei Ascend D quad

MWC 2012: Vi har tatt en titt på kraftpluggen Huawei mener er verdens kraftigste mobiltelefon.

Marius ValleMarius ValleJournalist
26. feb. 2012 - 19:33

Kort fortalt om Huawei Ascend D quad

Huawei lanserte søndag sin første firekjernetelefon, Ascend D quad. Telefonen er kompakt, har stor skjerm og en rekke interessante nyheter under panseret. Huawei er i ferd med å gjøre merkevaren sin mer kjent, og med produkter som dette ser det ut til at de er på god vei.

LES OGSÅ: Huawei lanserer Ascend D quad

Hva gjør Ascend D quad spesiell?

Telefoner med firekjerneprosessor vises frem i øst og vest under Mobile World Congress. Men Huawei har utstyrt telefonen med sin helt egenutviklede systembrikke, som har en del spennende funksjoner. 

I tillegg har Huawei tenkt på størrelsen, ved å gjøre telefonen rimelig kompakt. De fokuserer også på batterilevetiden, som hevdes å være vesentlig bedre enn på tidligere telefoner med tokjerneprosessor, som Samsung Galaxy S II og iPhone 4S.Skjermen er skarp og god.

Funker det?

Vi fikk leke litt med Huawei Ascend D quad en liten stund, og det første som slo oss var at telefonen virkelig er tynn og lett. Interessant nok har Huawei valgt å utstyre telefonen med egne berøringsfølsomme menytaster under skjermen, til tross for at mobilen kjører Android 4.0 Ice Cream Sandwich hvor dette ikke er nødvendig. I Android 4.0 er nemlig menytastene plassert som ikoner nederst på skjermen.

LES OGSÅ: Slik er Android 4.0

Ikke at dette har noen betydning, da menytaster betyr at skjermtastene ikke vises. Tastene ser for øvrig helt like ut som menytastene i Android 4.0. 

Telefonen er laget i plast, og vi skal innrømme at det helt eksklusive preget kanskje ikke er veldig fremtredende. Men materialene ser ut til å være solide, og bakdekselet er laget i en plasttype som har en gummiaktig følelse.

Godskjerm

Skjermen måler altså 4,5 tommer og har oppløsningen 720 x 1280 piksler. Vi snakker her om en LCD-skjerm, men vi syns umiddelbart at skjermen er skarp og god. Det er selvsagt vanskelig å si noe veldig fornuftig om hvordan skjermen fungerer i sollys og slikt, etter å ha sett den innendørs.

Huawei gjorde et stort poeng ut av at pikseltettheten er høyere enn på iPhone sin "Retina Display". Her er det 330 PPI, mot iPhones 326 PPI. I praksis vil dette si at du får en skjerm som er like skarp som iPhone sin, men en hel tomme større.

For øvrig er menysystemet en ganske standard Android 4.0-utgave, men Huawei har gjort noen små endringer her og der. Vi har vært en tur på nett og målt Ascend D quad.

Kjapping

Vi la helt klart merke til at denne telefonen er lynkjapp. Uten at vi har fått anledning til å installere alle mulige apper og slikt registerer vi at menyene flyter perfekt, og at appene som er installert starter på null komma niks. 

Dette kan tilskrives systembrikken, som Huawei har laget selv. Den heter K3V2, og har fire prosessorer på 1,5 GHz. Det vil for øvrig også komme en variant av telefonen med 1,2 GHz. 

Et annet poeng som Huawei gjorde mye ut av er at det i systembrikken sitter 16 grafikkprosessorer (GPU-er). Dette sørger for at telefonen skal tygge unna 3D-grafikk lett som bare det, men også at annen grafikk på skjermen flyter bra. Det lille vi fikk testet av spill på telefonen dempet ikke akkurat inntrykket, men vi skal selvsagt teste Ascend D quad grundig når vi får hendene i et eksemplar.

God ytelse i Browsermark

Vi klarte imidlertid å snike oss til å ta en test av telefonen i Browsermark, hvor den scorer 104070 poeng. Det er i samme kategori som tableter, og poengsummen vitner om at telefonen virkelig har masse muskler. Vi skal selvsagt ikke overdrive betydningen av denne poengsummen, da for eksempel Samsung Galaxy Note fikk 97928 poeng i samme test da vi testet telefonen. I tillegg har Ascend D quad ikke ferdig programvare.

Om du nå lurer på hva Browsermark gjør, er dette en nett-test hvor telefonen kjører en rekke Java-operasjoner, og får en poengsum utifra hvor raskt den klarer å kjøre dem. Testen sier noe om nettleseren, og noe om maskinvaren. 

K3V2 har videre 64 bit minne. Dette skal sørge for at mer data kan overføres mellom prosessorene og minnet på kortere tid. Dette er en teknologi Huawei foreløpig er alene om i mobiltelefoner.

Hva med batteriet?

Nå er det helt sikkert mange som tenker at dette er vel og bra, men at batteriet er nødt til å gå tom på null komma niks. Huawei har hatt dette i bakhodet, og har for det første gitt telefonen et batteri med 1800 mAh. Det kommer videre en XL-versjon med batteri på 2500 mAh. Det snakkes også om en utgave med batteri på 3000 mAh senere.

Videre har Huawei implementert en egen strømsparingsfunksjon i telefonen. Dette hevder de å skulle gi den 30 prosent bedre batterilevetid enn gjennomsnittsmobilen. Nøytaktig hva de mener med dette er vi sannelig ikke sikre på, men vi får se når vi får teste telefonen senere.Huawei skryter veldig av kameraet i telefonen.

Kameraet

Til sist skal vi nevne kameraet, som vi såvidt fikk testet ut. Dette har oppløsning på åtte megapiksler, og kamerasensoren er bakbelyst. Dette betyr kort sagt at mer lys slipper inn på kamerasensoren. Det er også mulig å ta opp video i full HD.

Vi forsøkte å stikke av med et bilde fra telefonen ved å sende det over Bluetooth, men dette fungerte dessverre ikke. Vi kan altså ikke si så mye om bildekvaliteten. Vi kan dog si noe om kamerahastigheten. 

Den var ikke akkurat så imponerende som vi hadde trodd. Kameraet starter raskt, fokuserer og tar bilde på null komma niks, men det tar litt tid før telefonen er klar til å ta neste bilde. Her er altså iPhone 4S og Samsung Galaxy Nexus et par hakk raskere. Men dette kan selvsagt bero på at programvaren ikke er ferdigutviklet, så vi skal ikke vektlegge dette så mye.Menytaster under skjermen, tross Android 4.0, som ikke krever dette.

Blir det bra?

Etter å ha fått leke litt med Huawei Ascend D quad en liten stund må vi ærlig talt si at vi syns denne telefonen virker spennende. Mye vil likevel avhenge av prisen Huawei legger seg på, for designen her er kanskje ikke akkurat oppsiktsvekkende eller original. Dersom prisen blir lav nok tror vi uansett at Ascend D quad vil være et interessant valg for mange.

Rent teknisk ser dette også ut til å bli en real kjempe i mobilmarkedet. Dersom systembrikken K3V2 virkelig er så god som Huawei påstår kan det være at de har en vinner her.

Vi tror Huawei definitivt er inne på rett spor, og vi gleder oss til å få denne telefonen inn til test. Det skjer sannsynligvis i løpet av våren.

Her finner du alle våre artikler fra årets Mobile World Congress

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.