MOBIL

Lyntest: HTC One X

MWC 2012: HTC One X er tynn, har diger skjerm, kraftig prosessor og imponerende kamera. Er det rart vi gleder oss til å testen den?

Marius ValleMarius ValleJournalist
28. feb. 2012 - 16:30

Kort fortalt om HTC One X

One X er toppmodellen i HTCs nye One-serie. Den har stor skjerm, firekjerneprosessor, og ikke minst et godt spesifisert kamera. Den ble lansert sammen med One S og One V under Mobile World Congress, og vi har fått sjansen til å ta en titt.

LES OGSÅ: HTC lanserer den nye One-serien

Hva gjør HTC One X spesiell?

Det er alltid interessant når HTC lanserer ny toppmodell. De pleier sjeldent å spare på kruttet, og det har de definitivt ikke gjort denne gangen heller. One X har dermed som ventet en firekjerneprosessor, stor og høyoppløst skjerm, og Android 4.0. Men det er ikke først og fremst spesifikasjonene HTC fokuserer på denne gangen.

Nå er det kameraet som skal gjøre at denne og de andre i One-serien står ut av mengden av smarttelefoner. 

SE OGSÅ: Spesifikasjonslisten til HTC One X

 

Funker det?

Vi fikk kjenne litt på One X under lanseringen av telefonen på søndagen før Mobile World Congress tok til, men det var såpass mye trøkk rundt de få telefonene de hadde utstilt at det var vanskelig å få noe særlig tid med dem.

Og det er ikke så rart, for HTC One X er i våre øyne virkelig en flott telefon å se på.

Den har fått et såkalt unibodydeksel i polykarbonat, akkurat som Nokia Lumia 800 og N9. Det vil si at plastmaterialet er gjennomfarget, slik at riper ikke synes så godt når disse begynner å dukke opp.

Skjermen er dekket av Gorilla Glass, som er en forsterket glasstype. Glasset er buet, slik at det følger telefonens form - et designtrekk One X også deler med de nevnte Nokia-telefonene.

Tynn og lett

I korte trekk kan vi si at vi opplever telefonen som både tynn og lett, og solid laget. Valget av deksel gjør dessuten at skallet til telefonen er helt, noe som klart øker kvalitetesfølelsen. Ingen løse deler her, med andre ord.

Tykkelsen lander på 8,9 millimeter, og vekten på 130 gram. Imponerende nok med tanke på all maskinvaren vi finner under skallet, inkludert et batteri med kapasitet på 1800 mAh.

Skjermen er også god. Den måler 4,7 tommer, og har oppløsningen 720 x 1280 piksler. Dette er en anelse større skjerm enn Samsung Galaxy Nexus sin, og samme oppløsning. Her er det brukt en Super-LCD-skjerm, og ikke en Super-AMOLED som i Nexusen. Men vi kan kort si at skjermen ser veldig skarp og god ut. Den har også god respons ved berøring.

Til tross for at skjermen er stor, har HTC bygget telefonen slik at den fyller ut fremsiden rimelig bra. Dette gjør at One X ikke føles overdrevet diger i hånda. Men den vil klart være i største laget for mange uansett.

Imponerende kamera

Det eneste som stikker seg ut på baksiden av telefonen er kameralinsen. Litt betryggene, må vi si, siden et godt kamera også krever mer plass. Nå er det ikke slik at det er noe gigantisk utvekst her, men det stikker altså en tanke ut. Ved siden av linsen sitter også kameralyset.

Som nevnt er altså kameraegenskapene noe av det HTC bruker mest tid på å fremheve her. I stedet for å pushe megapiksler fokuserer de heller på at kameraet har god optikk, fokuserer raskt og produsere god kvalitet.

Et veldig enkelt grep de har gjort er å legge ikoner for både videoopptak og foto rett i søkeren. Da slipper du å velge om du skal ta video eller bilder før du setter i gang. En god tanke, som vi umiddelbart liker godt.

Vi skal dog ikke legge skjul på at vi savner en egen kamerautløsertast på telefonen, noe som hadde gjort det enklere å starte kameraet og å holde telefonen i ro når vi tar bilder.

Kameraet har fått en del smarte funksjoner. Du kan blant annet ta bilder mens du gjør videoopptak. Vi liker også muligheten for seriefoto veldig godt. Du holder enkelt og greit fingeren over utløserikonet, så tar telefonen bilder i svært høyt tempo.

I tillegg har kameralyset smart måling av avstanden til motivet, slik at det lyser akkurat kraftig nok til at du ikke får kritthvite ansikter når du tar bilder. I tillegg tar kameraet HDR-bilder, som vil si at det tar tre bilder med forskjellige eksponeringer, og setter disse sammen til ett.

Vi har ikke fått anledning til å undersøke hvordan kvaliteten på bildene blir veldig nøye enda, men inntrykket vi har er at kameraet kommer til å bli ett av de beste i år.

At kameraet er prioritert understrekes av at HTC har utstyrt One X og de andre telefonene har fått en egen brikke som behandler bildene.

Kraftig kar

Det er for øvrig ingen manko på maskinvarekraft for øvrig. One X har fått Nvidias Tegra 3-systembrikke, som har fire prosessorkjerner som kan kjøre på maks 1,5 GHz. I tillegg har brikken en støttekjerne, som holder liv i bakgrunnsprosesser mens telefonen er i hvilemodus, og når du for eksempel ringer.

LES OGSÅ: Slik er Tegra 3

Arbeidsminnet er oppgitt til 1 GB.

Uten at vi har fått mulighet til å kjøre noen ytelsestester kan vi si at telefonen er svært kjapp i responsen. Apper åpnes raskt, nettsider tegnes raskt opp, og alt flyter jevnt og fint.

Sense 4

Ellers har telefonen fått Android 4.0, men enda viktigere Sense 4, som er den nyeste utgaven av HTCs menysystem.

I korte trekk har dette samme følelse som dagens versjon. For eksempel har HTC valgt å beholde menytastene under skjermen, slik at du ikke får disse som ikoner på skjermen. 

Sense 4 har fått samme organisering av apper som tidligere, altså alle, ofte brukt, og nedlastet. Appmenyen er også delt opp i sider, slik at du blar deg til sidene for å se flere av appene.

Det har kommet en egen snarvei til Android Market på toppen av menyen.

Trykker du på programvekslertasten vises de siste appene du har kjørt som en karusell du blar sideveis i. Denne viser skjermbildetfra da du var inne i appen sist. Det ser bra ut, men vi syns umiddlebart at det føles litt mindre oversiktlig. 

Telefonen er ellers utstyrt med MHL-tilkobling, som er både USB-tilkobling og TV-utgang i samme plugg. One X har også fått Bluetooth 4.0, Wi-fi, NFC, GPS og annet du vanligvis finner i moderne smarttelefoner. 

Det er ingen minnekortstøte i telefonen, men den har til gjengjeld 32 GB minne.

Blir det bra?

Vi vet av erfaring at HTC lager telefoner med god byggekvalitet, og det ser ikke ut til at vi blir skuffet denne gangen heller. Vi tipper at HTC vil klare å friste ikke bare deg som er HTC-fan, men også en hel del andre som vil ha en kraftig telefon med godt kamera når denne kommer i salg.

Vi skal ikke legge skjul på at vi er imponerte over hva HTC har gjort med kameraet her, og vi gleder oss til å få testet det ut i det virkelige liv.

HTC One X tror vi kan bli en av årets slagere, rett og slett, for dette ser bra ut.

NESTE SIDE: Spesifikasjonslisten til HTC One X

 

Les også disse lyntestene

Sony Xperia P

Sony Xperia U

Huawei Ascend D quad

Her finner du alle våre artikler fra Mobile World Congress

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.