MOBIL

Lyntest av Sony Ericsson Xperia Mini og Mini Pro

Vi har tatt en nærmere titt på Sony Ericssons nye Mini-telefoner.

Marius ValleMarius ValleJournalist
25. mai 2011 - 13:59
Vis mer

I går gikk mobilkonferansen Appworks 02 av stabelen i Oslo. Vi tok turen innom for å høre på en rekke spennende foredragsholdere fra programvarebransjen. Og hva er ikke mer naturlig enn å komme tilbake fra en programvarekonferanse med en artikkel om ny maskinvare?

Vi benyttet anledningen til å se nærmere på de to siste nyhetene fra Sony Ericsson, Xperia Mini og Xperia Mini Pro. Disse telefonene ble lansert tidlig i mai, og er oppfølgerne til Xperia X10 Mini og X10 Mini Pro.

Samme formel

Sony Ericsson har valgt å benytte samme formel som sist, altså å lage virkelig små telefoner som er tvers igjennom skikkelige smarttelefoner. Mini er en trykkskjermtelefon uten andre taster enn menytastene, mens Mini Pro har et utskyvbart fulltastatur.

Det som er nytt siden sist er at det er gjort en rekke oppgraderinger. Skjermen har økt i både størrelse og oppløsning fra 2,55 tommer med 240 x 320 piksler til 3 tommer med 320 x 480 piksler. En virkelig god nyhet er at skjermen er dekket med ripesikkert glass, så de nye modellene er trolig ikke ripemagneter som forgjengerne.

Telefonene har også økt noe i størrelse, men dette er et kompromiss vi lett kan tilgi, siden de nye modellene også har fått raskere prosessor (1 GHz mot 600 MHz), og 512 MB arbeidsminne.

Føles små

Uansett føles telefonene små, og da spesielt Xperia Mini som ikke har tastatur. Mini Pro føles en del tjukkere, slik X10 Mini Pro gjorde. Vi noterer oss at telefonene er laget i plast, men kvalitetesfølelsen er upåklagelig.

Dette er selvsagt et inntrykk som kan endre seg når vi får teste telefonene i det daglige.

Felles for begge telefonene er at de har en fysisk hjem-tast under skjermen. De øvrige tilbake- og menytastene er plassert på et berøringsfølsomt panel.

Det er kamera- og volumtaster plassert på høyre side av begge telefonene.Lydutgangen sitter i bunnen av Xperia Mini.

Lyd på bunnen

En sak vi kanskje ikke er så fornøyde med er at lydutgangen på Xperia Mini sitter i bunnen av telefonen, slik som på forgjengeren. På Mini Pro sitter denne på toppen. Slik var det også på de forrige telefonene, og vi klarte fint å leve med dette.

Godt tastatur

Tastaturet til Mini Pro følger samme oppskrift som sist, men tasteoppsettet er noe forandret. På høyre side av tastaturet finner du nå tilbake- og enter-tast, og en snarveistast til nettleseren. Det er piltaster på nederste høyre del av tastaturet. 

Så er det et spørsmål om tasteoppsettet vil bestå når modellen kommer i butikken med norske tegn på tastaturet.Tastaturet til Mini Pro er ganske likt som på forgjengeren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vi likte godt tastaturet til forgjengeren, og vi merker oss at også dette tastaturet har godt med luft mellom tastene og god motstand når vi trykker på dem.

For øvrig er det nå installert mer enn vanlig T9-tastatur på begge modellene. Nå får du også QWERTY-skjermtastatur.

Programvare

Nytt i de nye Mini-telefonene er programvaren. Disse telefonene skal leveres med siste utgave av Android, altså versjon 2.3 Gingerbread.

LES OGSÅ: Dette er nytt i Android 2.3

Menysystemet er i all hovedsak likt som før, med noen forbedringer. Som tidligere er det snarveisikoner plassert i de fire hjørnene på startskjermen. Men de to øverste har nå fått undervalg. Et trykk på disse to ikonene gjør at de utvider seg og viser inntil fire ikoner hver.

Ellers er hovedmenyen i stor grad den samme som før, med app-ikonene plassert i rutenett. Du blar sideveis for å vise flere sider i menyen.

Vi kan ikke si all verden om responsen, da telefonene var utstyrt med veldig tidlig programvare. Den tastaturløse Xperia Mini hadde ikke engang fått Sony Ericssons egen programvare på plass, mens Mini Pro hadde en tidlig variant. Det lille vi fikk testet av programvaren gjorde imidlertid at vi satt igjen med et positivt inntrykk av forbedringene som er gjort.Xperia Mini ved siden av Xperia Arc.

Blir det bra?

Vi tror Sony Ericssons sitter på to nye modeller som kommer til å gjøre det bra i Norge. Mini-kategorien dekkes ikke av noen andre produsenter her i landet for øyeblikket, og vi tipper at de som vil ha en liten telefon kommer til å være interessert i disse telefonene.

Det er verdt å merke seg at X10 Mini Pro er en telefon som har solgt meget bra her til lands, og med tanke på at det er gjort betydelige forbedringer på både maskinvare og programvare vil vi tro at Xperia Mini Pro vil være i søkelyset for den som har en X10 Mini Pro i pensjonsalder.

Det er helt klart et marked for mer enn iPhone, smarttelefoner med 4,5 tommers skjerm og andre store telefoner her i landet. Så lenge Sony Ericsson klarer å levere telefonene når de skal og de ikke er forfulgt av bugs og andre problemer tipper vi at vi får se Xperia Mini og Pro høyt oppe på slagslistene mot slutten av året.

Telefonene skal komme på markedet i tredje kvartal, altså i tidsrommet mellom begynnelsen av juli og slutten av september. Prisen er ikke kjent, men vi tipper at den vil ligge på omtrent samme nivå som X10 Mini-telefonene gjorde da de var nye, altså rundt 2500.

Savner du noe informasjon om telefonene i denne lyntesten? Still spørsmål i kommentarfeltet under, så svarer vi deg!

På neste side kan du se flere bilder av de nye telefonene 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.