MOBIL

Lyntest av Samsung Wave

Vi har tatt en nærmere titt på Samsung Wave, verdens første telefon med Bluetooth 3.0, Bada og Super-AMOLED.

Marius ValleMarius ValleJournalist
16. feb. 2010 - 13:10
Vis mer

En av telefonene som har fått mye oppmerksomhet under Mobile World Congress er Samsungs første telefon med operativsystemet Bada; Samsung Wave.

Les mer om lanseringen her »

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Det er flere egenskaper ved denne telefonen som gjør den interessant. Ikke bare at den kjører Bada, men også at den har en ny skjermteknologi, har rask prosessor, nytt brukergrensesnitt og en programvarebutikk – for å nevne noe.

Lyntest

Vi har gjort en lyntest av Samsung Wave, og sjekket om produsenten har dekning for alt skrytet sitt.

Samsung har brukt mye energi på å markedsføre Super AMOLED-skjermene sine under messa. Og det er virkelig snakk om oppsiktsvekkende gode skjermer. Det er nesten så du ikke helt tror at det er en ekte telefon når du ser skjermen, for den er krystallklar.

Tynnere skjerm

Teknologien bak er enkelt forklart at Samsung har gjort skjermen tynnere. På tradisjonelle trykkskjermer er det flere lag mellom skjermen og flaten du trykker på, og ved å fjerne en del av disse og benytte tynnere trykksensorer gjør at skjermen er mer lyssterk  og reflekterer mindre lys.

Skjermen har som et resultat av dette fått mye bedre kontrastnivå og bruker dessuten mindre strøm enn vanlige TFT-skjermer.

Oppløsningen på skjermen er 800 x 480 piksler, noe som er høy oppløsning.

Først med Bluetooth 3.0

Wave er også verdens første telefon med Bluetooth 3.0. Dette gir det en overføringshastighet på inntil 24 Mbps. Det er imidlertid ikke mye Bluetooth 3.0-utstyr i salg ennå, så praktisk utnyttelse av teknologien er fortsatt et stykke unna.

1 GHz

Wave har også en prosessor på 1 GHz. Det er i seg selv ikke revolusjonerende, men vi kan bekrefte at dette gjør underverker når det kommer til hastigheten på telefonen. Når du trykker i menyene, åpner programmer eller veksler mellom programmer går det lynraskt.

Det er praktisk talt ingen venting på at ting skal skje. Vi er rett og slett imponerte over hastigheten her. At Samsung selv har skreddersydd programvare og maskinvare har selvsagt en del å si i denne sammenhengen.

Programbutikk

Med Bada-plattformen kommer det ogå en egen programvarebutikk kalt Samsung Apps. Her skal det være enkelt å laste ned programmer og installere disse. Konseptet er i det store og hele likt som Apples App store eller Android Market.

Menysytemet er det nye Touchwiz 3.0, som ikke bare kommer på Wave, men også på andre telefoner med Android eller Windows Mobile som Samsung lanserer. Menyene er ganske like de du finner på Touchwiz 2.0-telefoner som Omnia II. Endringene i hovedmenyen er for det meste visuelle, så her finner du en vanlig rutenettmeny.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fortsatt widgets

I startskjermen har Samsung fortsatt å satse på Widgets, men disse finner du nå ved å åpne en widgetmeny nederst på skjermen. Du kan også legge til inntil 10 startskjermer, slik at du kan legge til svært mange widgets her.

Dette er praktisk siden du da kan ha en startskjerm for jobbapplikasjoner, en annen for musikk, en tredje for video, en fjerde for Facebook og så videre.

Fullspekket

På maskinvaresiden finner du mye bra på Wave. Den har super-3G, Wi-fi og GPS. Den har også et kamera på fem megapiksler og kan ta opp video i HD-oppløsning. Under kan du se et bilde tatt med telefonen, og vi merker oss at kvaliteten er god og fargene er gjengitt bra.

Saken fortsetter under bildet.

Godt batteri

Batterilevetiden skal være god, da batteriet har en kapasitet på 1500 mAh. Dette er mye, og vi er overrasket over at kapasiteten er såpass med tanke på hvor tynn telefonen er. Ifølge Samsung er mye av grunnen at den nye skjermteknologen gjør at skjermen tar fysisk mindre plass, og at de da kunne få plass til et større batteri.

Så langt er vi altså imponerte over hva Samsung har fått til. Både maskinvaren og programvaren ser ut til å bli svært bra.

Billig i mai

Prisen er i motsetning til hva man kanskje skulle tro ikke så ille: 4000 kroner. Samsung Wave skal komme i salg i Norge i mai.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.