MOBIL

Lyntest av Samsung Galaxy Tab

Den er stor, men fortsatt liten. Vi har tatt en titt på det kommende råskinnet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
24. sep. 2010 - 12:11
Vis mer

Det kan være fristende å kalle Samsung Galaxy Tab en utfordrer til Apples iPad. Men egentlig er de ganske forskjellige produkter. Mens iPad er som en forvokst iPod Touch å regne, er Galaxy Tab som en gigantisk Android-mobil.

Det er inntrykket vi sitter igjen med etter å ha fått anledning til å se på et produksjonseksemplar av den snart butikklare dingsen.

Les også:

Galaxy Tab er lansert »

Alt om Galaxy Tab »

Skal du kjøpe iPad? »

Se også video av Galaxy Tab i bunnen av artikkelenOm du har levdt i en hule på fjellet de månedene beskrives Galaxy Tab best slik: Det er en dings med sju tommers skjerm, full mobilfunksjonalitet, full nettleserfunksjonalitet, utgang for HDMI (TV-tilkobling), alt av teknologi, og den kjører Android 2.2.

Galaxy Tab er enkelt og greit en stor Galaxy S.

Den er jaggu liten...

Vi har sett den på bilder utallige ganger, men det som slår oss når vi får holde i den er hvor liten den faktisk er. Sammenlignet med enhver mobiltelefon er den selvsagt gedigen, men sammenlignet med en netbook (eller surfe-PC om du vil) eller en iPad er den liten.

Den føles heller ikke overdrevet tung. Vi tok baklommetesten, og det er faktisk fullt mulig å ha Galaxy Tab der.

Så kan en kanskje lure på om det blir for smått til surfing og video. Vårt svar er et bestemt nei.  Sju tommer er tross alt en ganske stor overflate, og det går fint å lese nettsider på denne.

Størrelsen har dessuten den fordelen at du kan bruke begge tomlene til å skrive på skjermtastaturet uansett hvilken vei du holder den.

Dyr plast

Baksiden av Galaxy Tab er svakt buet, slik at den ligger godt i hånda. I motsetning til sine kaliforniske konkurrent har Samsung valgt å droppe alt som heter glass og metall i dekselet. Dermed føles den muligens noe mer skadeutsatt enn iPad. Vi har dog ikke noe å si på byggekvaliteten generelt – Galaxy Tab føles ikke skrøpelig.

Og det skulle vel egentlig bare mangle, med tanke på at du må ut med 7500 kroner om du vil bli den stolte eier av dingsen.

Et spørsmål mange stiller seg er hvordan Android-programmer skrevet for mobiler fungerer på en så stor skjerm. Vi testet med Spotify, som fungerte strålende. Vi prøvde også med spillet Robo Defense, som ikke skalerer opp. I stedet får du en tjukk svart ramme rundt programvinduet. Dette vil du nok oppleve på en del programmer.

Kjekk å ta bilder med

På baksiden sitter et kamera med tre megapiksler, fotolys og autofokus. Det første som slo oss var at det var en helt egen opplevelse å ta bilder med en søker på sju tommer. Du vil neppe bruke kameraet så flittig som på mobilen din, men når du først gjør det får du skikkelig oversikt. 

Om du i det siste plutselig har blitt interessert i videosamtaler igjen kan det være kjekt å vite at det er et frontmontert kamera i tillegg.

Det er forhåndsinstallert programvare for håndtering av Office- og PDF-dokumenter, slik at du lett kan åpne vedlegg i e-post.

Tygger Divx-ene dine

Galaxy Tab spiller flere videoformater, inkludert Xvid og Divx. Den har full støtte for Flash i nettsider, så det er mulig å spille Flash-spill og se Flash-video andre steder enn på Youtube. Du kan vise video i full HD rett på Tab. Den skal klare sju timer video.

En liten, men viktig detalj, er at du kan låse skjermroteringen. Dette vil være praktisk når du for eksempel ligger og surfer eller ser på video. Da kan du vri på Tab uten at skjermbildet roterer.

Responsen i menyer og programmer er generelt upåklagelig. På nettsider opplevde vi dog at den hang litt etter, så vi håper dette er i orden før Galaxy Tab kommer i salg.

Når kommer den?

Det skjer ifølge Samsung etter uke 41, (11. oktober), når den første leveransen med Galaxy Tab ankommer Oslo Airport Gardermoen for videre distribusjon til butikker utover det ganske land.

Enhetene som kommer har alle sammen 16 GB innebygget minne og støtte for minnekort på inntil 32 GB.

Tilbehør

Det vil også komme en del tilbehør til Galaxy Tab. Dette er en bæreveske med innebygget fot slik at du kan ha Tab-en stående på bordet. Det kommer også et tastatur du smokker Tab-en rett oppi, slik at den blir stående i en dokk.

Det kanskje mest interessante tilbehøret blir HDMI-dokken, som gir deg en HDMI-utgang slik at du kan koble Tab-en til TV-en. I tillegg kommer en bilholder og en stylus.

Utstyret må plugges i en egen bunnplugg på Galaxy Tab. Denne pluggen er, uten at vi har sammenlignet dem side ved side, kliss lik Apples iPod-tilkobling.

Nei, det er egentlig ikke en stor mobil

Til slutt skal vi oppklare en liten misforståelse:

Du kan egentlig ikke bruke Galaxy Tab som en vanlig mobil. Jovisst er det full mobilfunksjonalitet, men det er ikke noen egen høyttaler for tale slik det er på mobiler. Så lenge det ikke er koblet til håndfri vil lyden komme ut av Tab-ens høyttalere som sitter helt i bunnen. De rundt deg vil altså i så fall høre samtalen.

Bildene du har sett av folk som holder den som en mobil er altså bare på moro.

Bonusinfo: Galaxy Tab spiller FLAC-filer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.