MOBIL

Lyntest av First Else

Glem alt du trodde du visste om menyer. Vi har sett på en telefon som er virkelig nyskapende. 

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. feb. 2010 - 14:12
Vis mer

Stort sett alle mobiler har menyer som er lister eller rutenett med menyvalg. Selv om dette fungerer greit er det ikke akkurat nyskapende. I alle fall når man tenker på trykkskjermtelefoner, som i bunn og grunn har menyer laget for telefoner uten trykkskjerm, eller menyer som er inspirert av PC-menyer.

Nyskapende

Her har Emblaze Mobile og Access gått sammen og pønsket ut noe som er virkelig nyskapende. I stedet for en hovedmeny med ikoner og en haug med undermenyer har de rett og slett gjort hele menyen tilgjengelig ved bruk av en tommel.

Les mer om operativsystemet og satsingen bak Else her »

Finn alt med et trykk

I stedet for en stor hovedmeny er det et felt midt på høyre side av skjermen med tre valg: Phone, Diary og Media. Når du trykker på disse utvider menyen seg og viser deg undervalg. Dersom du for eksempel trykker Phone vil menyen ekspandere og vise deg undervalgene, og dersom det er undervalg på disse vil menyen ekspandere videre. 

I undermenyen finner du informasjon du tradisjonelt har vært nødt til å åpne et program for å vise. For eksempel vises kommende kalenderoppføringer i en liste når du åpner kalenderen, og hurtigkontakter du sender SMS til vises under SMS-menyen.

Dersom du holder fingeren over et menyvalg og slipper den opp, så vil telefonen åpne det valget. Dersom du ikke har markert noe vil menyen lukke seg igjen.

Se video nederst i artikkelen!

Det fungerer svært bra

Da vi først kikket på telefonen syns vi menyen var merkelig og litt tungvint, men etter å ha lekt med det noen minutter ser vi fort at dette absolutt har noe for seg. Det går voldsomt raskt å åpne programmer og finne informasjon på denne måten. 

Vanlig meny med en twist

I tillegg til denne menyen har telefonen et sett med menyer du kan åpne ved å trykke på en menytast. Her er alle menyvalgene sortert som "fliser". Dette fungerer mer som en tradisjonell meny, men alt er lagt opp til at du skal bruke telefonen med én hånd.

Derfor fylles ikke hele skjermen med menyvalg. I stedet vises bare deler av menyen, og det som ikke vises legger segi bakgrunnen.

Hurtigtaster

Det er et sett berøringsfølsomme hurtigtaster på høyre side av skjermen. Disse åpner den nevnte menyen, er piltaster for opp og ned, og et søkeikon. Over skjermen finner du et sett med varselikoner og en klokke. 

At telefonen er enkel å bruke med én hånd er ingen overdrivelse. Vi kan lett se for oss at du med litt trening kan gjøre det aller meste lynraskt med dette menysystemet.

Skjermtastatur

Skjermtastaturet var vi ikke like begeistret over. Tastene var små og ikke markerte - det så rett og slett litt vanskelig ut å skrive, noe en lynrask test også bekreftet. Men med skjermtaster er det ofte en treningssak å bli vant til det, så det kan for all del være at det fungerer bra. 

Spennende design

Telefonen er ellers interessant i seg selv. First Else har et minimalistisk snitt, og har en blank overflate. Den har et rikt utvalg gode spesifikasjoner som en 3,5 tommers kapasativ trykkskjerm med 854 x 480 pikslers oppløsning.

Oppdatert på teknologi

Av tilkoblingsteknologi har First Else super-3G, GSM, Wi-fi og Bluetooth. GPS og navigasjon er på plass. 

Den israelske produsenten har gått for standardtilkoblinger for USB og 3,5 mm minijack. På baksiden sitter et fem megapiksels kamera. 

Vi liker det

Vi liker definitivt menysystemet på denne telefonen, og håper Access og Emblaze Mobile får dette ut på markedet. Det er ikke ofte vi får se noe som faktisk er nyskapende slik dette er. Det store spørsmålet er imidlertid om forbrukerne vil omfavne et menysystem som er så radikalt annerledes enn alt annet som finnes på markedet. 

Et annet spørsmål er prisen på telefonen. First Else skal produseres og selges, men når, hvor og for hvor mye er foreløpig ikke sikkert.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.