PRODUKSJON

Lynstart med kontrolldebut

31. aug. 2001 - 09:00

Grundig testing med omfattende bruk av dynamisk prosessimulering i alle faser av prosjektet gjorde at mange feil ble luket bort allerede før Snorre B-plattformen ble tauet til havs. I bunnen ligger det nyutviklede kontrollsystemet Downhole fra Siemens, Hydro og Saga.

Rekord

– Jeg tror vi har satt ny rekord. Plattformen ble tauet ut i begynnelsen av mai, og allerede 27. juni ble den satt i drift, sier Knut Ola Staver, automatiseringsansvarlig ved Norsk Hydro.

Opprinnelig var målet å få til en automatisk oppstart av plattformen, uten manuelle korrigeringer. Alle regulatorer skulle være ferdig innjusterte, og det skulle i prinsippet bare være å trykke på de forskjellige startknappene. Et urealistisk mål, vil mange si, men det var ikke mye som manglet på at det ble innfridd. Produksjonen på plattformen startet to måneder før planen.

– Det ville ikke vært mulig uten simulatorhjelpen, sier Dag-Vidar Gjerstad, prosjektleder for Snorre B ved Siemens Oil and Gas Divison.

Sterkt integrert

At dynamisk simulering blir brukt til opplæring av prosessoperatørene på oljeplattformer, er ikke noe nytt. Det nye i Snorre B-prosjektet er at simulatoren i tillegg er brukt aktivt i alle faser av prosjektet; til design av prosessutrustningen, i forbindelse med konfigurering og testing av sikkerhets- og automatiseringssystemet, og i testfasen før plattformen ble tauet ut.

I neste fase skal simulatoren brukes som et dynamisk verktøy for vedlikehold og optimalisering.

– Det er en livsløpssimulator. Aldri tidligere har et slikt system blitt så sterkt integrert i et prosjekt, sier Roar Nilsen, Kongsberg Simrads prosjektleder for Snorre B.

Mer nedi hull og havbunn

For å redusere kostnader og øke utvinningsgraden plasseres stadig mer instrumentering nede i selve borehullene og på havbunnen. Med mye elektronisk utstyr under vann stilles nye krav til kontrollsystemene.

Snorre B er pionerplattform for et nytt undervanns kontrollsystem som er utviklet av Siemens i samarbeid med tidligere Saga Petroleum og Norsk Hydro.

Systemet kalles Downhole instrumentation and control system (Diacs), og kommuniserer uavhengig av kontrollsystemet som tar seg selve undervannsproduksjonen.

– Foreløpig fungerer Diacs-utstyret bra, men vi er fortsatt spent på hvordan det vil virke over tid og når flere enheter blir satt i drift, sier automatiseringsleder Knut Ola Staver ved Norsk Hydro.

Snorre B har 16 produksjonsbrønner og 12 injeksjonsbrønner. Foreløpig er tre av produksjonsbrønnene satt i drift, men fortsatt er ikke nedihullsystemene fullt utnyttet. I forbindelse med injeksjonsbrønnene er det oppstått problemer som gjør at ingen av disse er satt i drift ennå.

Les mer om saken i TU nr. 30, som kommer på papir og nett i dag.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.