T2

Lynrask og lettbrukt

Med HyperSpace kan du surfe i vei mens du venter på at Windows skal bli klar til bruk.
Med HyperSpace kan du surfe i vei mens du venter på at Windows skal bli klar til bruk.
Morten Gulden
18. mai 2009 - 08:12

I juni lanseres en kraftig oppdatert HyperSpace, en Linux-distribusjon som løser noen av de mest irriterende problemene med bærbare PC-er på en ny, elegant måte.

HyperSpace er nemlig et mini-os som starter lynraskt, og likevel lar deg bruke Windows som vanlig.

OS-et finnes i to versjoner. På PC-er med støtte for Intels virtualiseringsteknologi VT, laster BIOS en hypervisor (en monitor for virtuelle maskiner) som så starter opp både HyperSpace og Windows.

Starter med en gang

Med dette oppsettet starter PC-en i praksis umiddelbart opp med grunnleggende funksjonalitet, slik at du kan sjekke e-post eller surfe nettet mens du venter på at Windows skal bli ferdig med sin egen oppstart.

Når Windows endelig er klar til bruk, kan du veksle mellom de to operativsystemene med et tastetrykk.

HyperSpace finnes også i en versjon for PC-er som ikke har VT. Da er det snakk om å velge hvilket av OS-ene du vil starte (en Dual Boot – løsning).

På PC-er med VT har HyperSpace derimot overordnet kontroll over det som skjer, Windows kjøres i en ”virtuell” PC og kan tvinges til å gå i dvalemodus mens HyperSpace fremdeles kjører.

Lettvekter for en lettere hverdag

HyperSpace, skal i følge utvikleren Phoenix Technologies, trekke mindre strøm enn et fullverdig OS, samtidig som det tilbyr den grunnlegende funksjonaliteten man vanligvis trenger.

Det inkluderer automatisk gjenkjenning av trådløse nettverk, nettleser og en e-postklient. Har den bærbare 3G-støtte utnytter HyperSpace den, hvis et trådløst nettverk ikke er tilgjengelig.

Så fort du trykker på på-knappen er du altså i gang med YouTube, epost og IM.

PC-en oppfører seg dermed mer som en mobiltelefon enn en tradisjonell bærbar, den er ”alltid på” og responderer meget raskt når du åpner lokket.

Mer batteritid

Hvis du ikke skal gjøre noe som faktisk krever Windows, slik som å kjøre Excel eller spille et spill, kan du fint holde deg i HyperSpace og la Windows sove i bakgrunnen. Det gir bedre batterilevetid.

Phoenix anslår opp mot 30% lenger brukstid for sitt mini-OS enn med Windows.

Hastighet

På sine hjemmesider lover Phoenix at oppstart av HyperSpace tar under 15 sekunder etter at PC-en er ferdig med Power On Self Test (POST), den delen av PC-ens oppstartsrutine som kjøres før noe operativsystem kan startes.

Hvis maskinen er satt i dvale, vil den være klar til bruk 1-3 sekunder etter at du åpner lokket.

Du finner mer informasjon om HyperSpace her .

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.