PRODUKSJON

Lykkelig som liten

Rindal: Det kan være vanskelig å få øye på den store underskogen av små industribedrifter som finnes i Norge. De kommer sjelden i medias søkelys, men de leverer produkter og tjenester som vi alle er avhengige av. Ikke minst de store bedriftene.

I en gammel nedlagt skole på Rindal, ikke langt fra Orkanger i Sør Trøndelag, ligger Norsk Luft. I snart ti år har de produsert luftfiltre til ventilasjonsanlegg i den lille gymnastikksalen. Ingen høyteknologi, ingen avansert automatisering, men lave kostnader til husleie og en stabil og dyktig arbeidsstokk sørger for at bedriften går godt.

Skjønt arbeidsstokk, vi snakker om fem mennesker.

Torgeir Bolghaug fungerer som daglig leder, sentralbord, selger og altmuligmann. Han selger produksjonen, følger med i markedet og jobber med nye ideer. Gründeren, han Guttorm, vier seg til nyutvikling. De tre siste sørger for å holde unna for det Torgeir selger.

Det var Guttorm Gåsvand som fikk den kanskje noe ukonvensjonelle ideen at det gikk an å etablere produksjon av luftfiltre i jordbruksbygda Rindal. Ingeniøren hadde arbeidet med varmepumper og visste at luftfiltre var en forbruksartikkel med potensial.

Stort marked

I titusener av norske ventilasjonsanlegg er det montert luftfiltre som stopper partikkelforurensning. Avhengig av forurensingsgrad, varer de fra noen uker til måneder før de skiftes. Filtrene selv er en rekke poser som er sydd sammen for å skape størst mulig overflate. Posene er ikke mer høyteknologiske enn at de består av en finmasket glassfiberduk som fanger opp partiklene.

Arbeidet med å lage filtrene, er å sy sammen posene og montere dem i en ramme som passer inn i ventilasjonsanlegget. Det finnes noen norske produsenter av slike filtre, men svært mye av markedet er dominert av import, spesielt fra Sverige.

- Selv om markedet er stort, er konkurransen tøff, sier Bolghaug. Han har nettopp vært hos VTT i Finland og gjennomført en test av filtrene de lager. - Den har vært god å slå i bordet med når store konkurrenter prøver å så tvil om produktet vårt.

Fleksible

Bortsett fra fortrinn som lave kostnader og stabil og dyktig arbeidskraft, hva er det som skal til for at en liten industribedrift i utkants-Norge skal lykkes?

- Det er en fordel å være liten også, påpeker Bolghaug. Der større konkurrenter har lang leveringstid, kan vi snu oss på hælen og lage akkurat det filteret kundene ønsker på svært kort varsel. Når vi attpå til kan levere til meget konkurransedyktige priser, får vi aksept i markedet. Fordi vi er så små og spesialiserte kan vi selge direkte til kundene og det bidrar godt til et lavt prisnivå. Det siste året har vi tegnet flere rammekontrakter med norske kommuner, og det har økt omsetningen kraftig.

Leverandørene av ventilasjonsanlegg har også blitt en større kunde. Norsk Luft har etablert en egen nettside, www.norskluft.no, hvor kunden kan bestille filtrene direkte.

Ideene blomstrer

Når et luftfilter skiftes ut må, det gamle kastes eller brennes. Støv og glassfiber kan forbrennes, men ikke metallrammen. Ideen til Gåsvand er derfor å gjøre hele filteret brennbart. Nå har han utviklet en ny produksjonsprosess for å lage en treramme med fiberspiler, til erstatning for metallrammen med stålspiler.

- I utgangspunktet er det mer arbeidskrevende å produsere i tre, men vi kan kjøpe materialene billig lokalt i stedet for å importere råvarer til metallrammen. Derfor kan vi snart levere helt brennbare filtre uten å øke prisen, sier han. Det må ikke bli dyrere for folk å tenke miljøvennlig og det passer godt for kommunene som blir stadig mer miljøbevisste. - Lykkes vi med dette, kan vi bidra med arbeid til vernede bedrifter i området.

Bolghaug på sin side har kastet seg over en ny konstruksjon av luftreguleringsspjeld. Den unge ingeniøren med bakgrunn fra Siemens, har stor tro på at Norsk Luft skal få et nytt bein i luftkanalene rundt om i landet ved å produsere en helt ny type spjeld. Det smarte med dette spjeldet, forklarer Volghaug, er at det gir en helt lineær regulering av luftstrømmen uten kompleks måling og regulering og at det enkelt kan monteres inn i anlegg med sentral driftskontroll både i nye og eksisterende bygg.

- Slike spjeld finnes ikke på markedet i dag og vi tror vi skal kunne produsere dem rimelig her i Rindal, sier Bolghaug.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.