IKT

Lykkelig skilt fra Ericsson

Finn Halvorsen
13. nov. 2003 - 12:49

Fra å være en ren utviklingsenhet i Ericsson, har selskapet gradvis blitt en selvstendig salgsorientert konsulentvirksomhet.

Utgangspunktet for bedriftsetableringen, var at Ericsson i Grimstad for ett år siden la ned sin GPRS og UMTS mobiltelefonutvikling. 70 av i alt 188 oppsagte Ericsson-medarbeidere fikk jobb i det nye selskapet, som var sikret oppdrag for Ericsson i to år fremover.

- Ericsson er fornøyd med den jobben vi gjør. Vi trives i det svenske børsnoterte Teleca-konsernet. Og vi er optimistiske med hensyn på fremtiden. Slik oppsummerer administrerende direktør Eivind Madsen situasjonen for Teleca Wireless Solutions AS, som i disse dager kan se tilbake på ett års virke som selvstendig selskap.

Flere ben

- Vi håper selvsagt at kundeforholdet til Ericsson kan fortsette også etter at den initielle avtaleperioden utgår, sier Madsen. Han antyder at 60 - 70 prosent av totalomsetningen neste år vil komme fra Ericsson-oppdrag, og noe mindre i de kommende årene.

Det siste året har bedriften brukt til å lære å stå på egne ben. - Vi har tatt de første skrittene i retning av å etablere Teleca som et uavhengig og internasjonalt ledende kompetansesenter innen GPRS og UMTS. Vi tilbyr i første rekke det vi kaller nettverksoptimalisering. Avtaler med Vodafone i England, TeliaSonera i Sverige og australske Telstra viser at vi er på rett vei.

Dette er forholdsvis ferske avtaler som dermed foreløpig ikke har gjort store utslag på inntektssiden. Men produktene er gjensalgbare, og Madsen mener kontraktene representerer en potensielt langt større omsetning.

Internasjonalt nettverk

Madsen forteller om mange positive tilbakemeldinger fra markedet. - Dette er likevel bare den spede begynnelse. Vi har lært oss en del om hva det vil si å gå over fra å være en ren utviklingsenhet til å bli en salgsorientert konsulentvirksomhet. Vi er ydmyke overfor kommende utfordringer og har mye igjen å bevise. Men vi er sikre på at vi skal klare å legge frem de nødvendige bevis i løpet av neste år, sier Madsen.

Han legger heller ikke skjul på at det i den internasjonale markedsføringen har vært en stor fordel å være en del av Teleca-konsernet med 2600 ansatte i 26 datterselskaper i hele verden.

Antall ansatte i det nye Grimstad-selskapet er fortsatt det samme som ved starten for ett år siden. - I tillegg har vi fra april også hatt ytterligere 20 av våre tidligere Ericsson-kolleger tilknyttet på prosjektbasis, og denne avtalen løper til mai neste år, sier Madsen.

Tregt hjemme

Teleca er i ferd med å bevise at det faktisk går an å drive internasjonal telekomvirksomhet med utgangspunkt i Grimstad. Madsen innrømmer likevel at det har vært vanskeligere å skaffe seg oppdrag på hjemmemarkedet enn de trodde når de startet.

- Vi har eksempelvis foreløpig ingen oppdrag for Telenor eller andre norske operatører, men vi er i dialog og har ikke gitt opp, sier Madsen.

Han forteller også om ambisjoner om utvikling av virksomheten i litt andre retninger basert på stabens systemkompetanse og systemforståelse innen trådløse løsninger og anvendelser, eksempelvis innen offentlig sektor.

- Foreløpig begrenser vår lokale virksomhet seg til et oppdrag for Safetel, hvor vi er i ferd med å bygge om deres varsling- og alarmsystem fra GSM og SMS til en GPRS-løsning. Vi jobber også for å få innpass med ulike telekomløsninger for energisektoren, som for eksempel to-veis kommunikasjon, sier Madsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.