European Inventor Award 2019

Luselaser er første norske oppfinnelse nominert til europeisk prestisjepris

Esben Beck er en av finalistene til å vinne den prestisjetunge European Inventor Award 2019.

Hver laserskyter består av en bøye som henger i kabel spent over merden. Fra bøyene kan en node på cirka 150 cm lengde senkes ned i merden.
Hver laserskyter består av en bøye som henger i kabel spent over merden. Fra bøyene kan en node på cirka 150 cm lengde senkes ned i merden. (Bilde: Stingray)

Esben Beck er en av finalistene til å vinne den prestisjetunge European Inventor Award 2019.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Ingeniøren er én av tre nominerte i kategorien små og mellomstore bedrifter.

Han står bak laserroboten, som det er solgt om lag 300 stykker av. Den senkes ned i oppdrettsmerder og skyter laserlys på lusa, som dermed blir drept momentant.  

Begrunnelsen for nominasjonen er at oppfinneren ved hjelp av høyteknologi har klart å hjelpe en milliardindustri, skriver European Patent Office (EPO) i en pressemelding.

Prisen skal deles ut i Wien 20. juni, og Beck er den første nordmannen som er nominert i prisens trettenårige historie.

– Det er en stor ære for meg personlig, og så er det selvfølgelig viktig for oss i Stingray, sier Beck til TU. 

Bra for oppdrettens rykte

Han mener nominasjonen også kan være bra for oppdrettsnæringen som helhet, som sliter med dårlig rykte som følge av utslipp av lusekjemikalier og hard behandling av laksen i mekaniske avlusningsmetoder.

Mye av det dårlige ryktet er ufortjent, mener oppfinneren.

– Mange tror for eksempel at det brukes mye antibiotika i oppdrettsbransjen, noe det ikke gjør. Dette er en næring som trenger å få styrket omdømmet sitt, og Stingray er et eksempel på en utvikling i riktig retning, sier Beck.

Oppdrettsbransjen bruker om lag 12,5 prosent av samlet omsetning på å bekjempe lakselus, ifølge pressemeldingen. Og norske myndigheter er i ferd med å vurdere hvordan produksjonen i enkelte områder kan reduseres fordi det er for mye lus på anleggene.

Det europeiske patentverkets presentasjonsvideo av luselaseren.

Kontrollerer lusemengden

Selv kaller Beck teknologien verken mekanisk eller kjemisk, men en type teknologisk rensefisk. Målet er ikke å utrydde lakselusene i merden, men å gjenopprette et naturlig antall lus. 

– Selv om man tar livet av alle fluene i et fjøs, så forsvinner ikke fluene. De vil komme tilbake, sier han.

Daglig leder John Breivik (t.v.) og oppfinneren Esben Beck er gründerne bak bedriften Stingray Marine Solutions AS. Bilde: Mark Cabot

Hver laserskyter består av en bøye som henger i kabel spent over merden. Fra bøyene kan en node på cirka 150 cm senkes ned i merden på ønsket dybde.

En node som er senket ned i laksemerder, er utstyrt med tre kameraer, en industrilaser og belysning. Ved hjelp av programvare, kan kamerabildene lynkjapt analyseres, lus identifiseres og skytes med laser.

Industrilaser

Laserlyset dirigeres i x-y-z-akse via to galvanometerstyrte, lynraske industrispeil. Laseren «låses på lusa», følger etter og fyrer av et lysglimt, langt nok og kraftig nok til å drepe lusa på en av tre måter: Den koagulerer og brenner opp, imploderer, eller får dødelig skade på membran.
Utstyret klarer å skille lus og prikker på lakseskinnet ned til 2-3 millimeter. De største kan bli på 12 millimeter.
Maskinlæring sørger for at programmet blir mer og mer intelligent og bruksområdet kan utvides til både lusetelling og måling av biomasse.

Romjulsidé

Ideen oppsto i romjulen 2009, etter at Beck hadde lest seg opp på lakselus. 

– Beck Engineering (eierselskapet til Stingray) hadde tilbakelagt et tøft år og hadde såvidt overlevd innen olje- og gassbransjen. Jeg leste meg opp på lakselus og tenkte: Den kan man skyte med laser, sier Beck.

Framover vil selskapet vokse kontrollert og utvikle lasernodene videre, blant annet til å telle lus automatisk. 

Mattilsynet åpnet nylig for at oppdretterne kunne rapportere antall lus automatisk, men ingen oppdrettere meldte seg på. 

– Automatisk lusetelling er noe som vil komme. Foreløpig har vi bildeassistert lusetelling, men vi jobber med å automatisere løsningen, sier Beck.

Stingray Marine og Beck var for øvrig nominert til TUs pris Norwegian Tech Awards i 2017.

Flere norske patenter

Som TU tidligere har skrevet om, øker antallet patentsøknader til det europeiske patentverket (EPO) fra norsk oppfinnere.

Fra 2017 til 2018 økte antallet med nær 15 prosent. Antallet patentsøknader per innbygger er likevel langt lavere enn Sverige og Danmark, som ligger på 3. og 4. plass av land med flest europeiske patentsøknader. Norge er på 15. plass.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå