OLJE OG GASS

Luno og Draupne samordnes

Lundin og Det norske skal ha kommet til enighet om en utbyggingsløsning for Luno og Draupne, melder Det norske.
Lundin og Det norske skal ha kommet til enighet om en utbyggingsløsning for Luno og Draupne, melder Det norske. Bilde: Lundin
Maiken Ree
5. mars 2012 - 09:17

Det har i lang tid pågått en debatt rundt hva som er den mest samfunnsoptimale utbyggingsløsningen for funnene på Utsirahøyden, inkludert Luno- og Draupne-funnene.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har krevd en samordning mellom de to funnene, mens andre tar til orde for at disse bør holdes tilbake for å kunne samordnes med gigantfunnet Johan Sverdrup, tidligere Aldous/Avaldsnes.

Les også: Det Norske og Lundin slipper unna

Kommet til enighet

Lundin og Det norske har sendt blandede signaler om hvorvidt de ønsker å samordne sine utbygginger. I dag melder Det norske at de har kommet til enighet med partnerne i Lunofeltet om en samordnet utbyggingsløsning for området.

Draupne skal bygges ut med en bunnfast plattform med førstestegs prosessering. Brønnstrømmen føres så fra Draupneplattformen til Luno for ferdigprosessering og eksport til markedene.

Les også: Milliardspillet i Nordsjøen:<br/> – Borten Moe må rydde opp

PUD innen året

- En samordnet utbygging gjør Draupne avhengig av at Luno kan utføre prosesseringsoppgaven for feltet. Samtidig vil samordningen redusere anlegget på Draupnerplattformen til om lag 12.000 tonn og med en bemanning på rundt 20 personer, skriver Det norske.

Målet skal være å levere PUD (plan for utbygging og drift) for Draupne i fjerde kvartal i år.

Luno snarlig klar

PUD for Luno er nå til behandling i Olje- og energidepartementet, og forventes å være ferdigbehandlet i disse dager. Lunoplattformen skal settes i produksjon i fjerde kvartal 2015.

Samlede utvinnbare ressurser fra Draupne er 143 millioner fat oljeekvivalenter.

Partnere i Draupnelisensen er Det norske, operatør med 35 prosent andel, Statoil, 50 prosent, og Bayerngas, 15 prosent.

Les også:

Hemmelig spill om milliardverdier i oljen

Denne får strømmålere til å gå baklengs

Elefantfunnet kan bli kostnadssluk

Her er Statoils nye superriggDel

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.