SAMFUNNPOLITIKK

Lunkne til CO2-fjerning

TROR PÅ KLIMATILTAK: ¿ Jeg syns det er positivt at såpass mange som halvparten av våre medlemmer tror de kan bidra til å løse klimakrisa. Våre medlemmer har mer kjennskap enn andre til hva som finnes av teknologi, og det er et godt tegn at de er såpass optimistiske, sier NITO-president Marit Stykket.
TROR PÅ KLIMATILTAK: ¿ Jeg syns det er positivt at såpass mange som halvparten av våre medlemmer tror de kan bidra til å løse klimakrisa. Våre medlemmer har mer kjennskap enn andre til hva som finnes av teknologi, og det er et godt tegn at de er såpass optimistiske, sier NITO-president Marit Stykket. Bilde: NITO
Kjetil Malkenes Hovland
24. sep. 2009 - 10:44

Så mange som halvparten av norske ingeniører tror at deres yrkesgruppe kan bidra til å løse klimakrisen. Det viser en undersøkelse som Synovate har utført blant 2000 NITO-medlemmer på vegne av organisasjonen.

– Jeg syns det er positivt at såpass mange som halvparten av våre medlemmer tror de kan bidra til å løse klimakrisa. Våre medlemmer har mer kjennskap enn andre til hva som finnes av teknologi, og det er et godt tegn at de er såpass optimistiske, sier NITO-president Marit Stykket til Teknisk Ukeblad.

CO2-fjerning ikke viktigst

Tiltakene ingeniørene trekker fram som de mest effektive er utvikling av nye energikilder og energieffektivisering. De legger mindre vekt på tiltak som høyfartstog, og det er bare en sjettedel av ingeniørene som peker på CO2-fangst og -lagring som et viktig klimatiltak.

– Det er nok ikke uttrykk for skepsis, men jeg tror ingeniørene mener man må gjøre noe med de teknologiene man har i dag. Jeg oppfatter at ingeniørene begynner å bli utålmodige, og mange mener man bør sette i gang i dag. Vi har også fokusert mye på at verden trenger ny fornybar energi som vind og sol, sier Stykket.

– Står overfor pensjonsbølge

Denne helgen skal ingeniørene i NITO diskutere hva de kan gjøre med klimautfordringene under organisasjonens kongress på Gardermoen. Stykket stiller til gjenvalg som president.

– Jeg mener kommuneingeniørenes rolle er viktig. Kommunene skal innfri sin andel av klimaforliket, og må takle mer teknisk krevende oppgaver framover. Samtidig står vi overfor en pensjoneringsbølge i norske kommuner. Det er en oppgave å få unge ingeniører til å se kommunene som en spennende arbeidsplass, sier Stykket.

Nito har hatt medlemsvekst de siste årene, og Stykket har planer om at dette skal fortsette.

– Må utvikle grønn utdanning

– Det blir utdannet for få ingeniører til å møte pensjoneringsbølgen, men realfagene har fått mer oppmerksomhet den siste tiden. Vi har fått mer kunnskap om hvordan unge velger – eller velger bort – realfagene gjennom prosjektet ”vilje-con-valg”, sier Stykket.

Hun mener politikerne nå må legge bedre til rette for å skape de grønne jobbene de snakker om.

– Norske politikere vil at Norge skal skape grønne jobber og delta i den globale utviklingen av ny miljøteknologi. Da har vi ingen tid å miste. Vi må komme på banen nå med nye utdanningsretninger i Norge og øremerke støtte til norske studenter som vil reise ut og skaffe seg høykompetanse, sier Stykket.

Følg kongressen på www.nitokongressen.no. Du kan også følge med på Twitter-taggen #nitokongressen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.