OLJE OG GASS

Lund: Vil hente hjem ansatte fra Algerie

Åtte av Statoils medarbeidere i In Aménas er i sikkerhet, men situasjonen er fortsatt uklar for ni.

Statoils konsernsjef Helge Lund holder pressekonferanse i Statoil Norge sitt hovedkvarter på Forus i Stavanger. Til venstre sees Bjørn Otto Sverdrup, til høyre konserndirektør for internasjonale operasjoner i Statoil, Lars Christian Bacher
Statoils konsernsjef Helge Lund holder pressekonferanse i Statoil Norge sitt hovedkvarter på Forus i Stavanger. Til venstre sees Bjørn Otto Sverdrup, til høyre konserndirektør for internasjonale operasjoner i Statoil, Lars Christian Bacher Bilde: Skibstad, Kent

 – Situasjonen er svært uoversiktlig og svært urolig, og vi kan ikke bekrefte situasjonen for alle de 17 av våre ansatte i In Aménas, sier Statoil-sjef Helge Lund på en pressekonferanse torsdag kveld.

Uklart

I tillegg til de fem som kom seg i sikkerhet onsdag, er ytterligere tre algeriske medarbeidere nå brakt i sikkerhet.

– Situasjonen er fortsatt uklar for de øvrige ni norske ansatte, sier Lund.

– Våre tanker går først og fremst til disse medarbeiderne og deres familier, sier han.

Konsernsjefen opplyser at de arbeider med å få sendt fly til Algerie for å bringe selskapets ansatte hjem. Tre fly er klare i tillegg til det flyet regjeringen sender sørover.

I likhet med statsministeren, sa Lund at han ikke kunne bekrefte noe som helst om de ni gislenes situasjon, men innrømmet også at han ikke kunne være sikker på at alle ville komme levende hjem.

Alle skal hjem

Lund bekreftet at i alt 40 Statoil-ansatte skal bringes hjem fra Algerie. De kommer i tillegg til de 17 ansatte ved gassanlegget som har vært direkte involvert i aksjonen.

Han la til at Statoil gjør grundige risikovurderinger for alle anlegg i utlandet og i Norge, men tar de 40 hjem fordi situasjonen er så uavklart. Han avslo å si noe om sin tillit til at algeriske myndigheter kunne håndtere sikkerheten ved olje og gassanleggene akkurat nå.

Les også: Amerikansk drone på plass over gassanlegg

Les mer om: