OLJE OG GASS

Lund skal lære oljesand

20. mai 2009 - 07:45

Som ventet ble forslaget fra Greenpeace om å trekke Statoil ut av oljesandprosjektet i Canada ble nedstemt med stort flertall på generalforsamlingen tirsdag.

Storeieren staten, med to tredeler av aksjene, hadde på forhånd varslet at de ville stemme mot prosjektet.

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet, siden vi har fått oppmerksomhet om saken, sier kommunikasjonssjef Bente Myhre Haast i Greenpeace til NTB.

Les også:

Testsenter

På generalforsamlingen ga KLP og KLP-fondene, ifølge E24, sin støtte til Statoil. Samtidig ba de om at Statoil kan bli et foregangsselskap innen dette segmentet og oppfordret dem til å gi klare oppdateringer på hvordan prosjektet går.

Statoil-sjef Helge Lund fortalte at selskapet skal lære mer om produksjon med oljesand og skal bygge et testsenter. Og innrømte samtidig:

– Oljesandprosjekt er krevende – finansielt, industrielt og miljømessig, sa Lund ifølge E24.

Krefteksplosjon nær oljesand

Ny teknologi

Dagens Næringsliv skriver at Lund gikk ut med nye detaljer om hvordan Statoil ønsker å løse noen av miljøutfordringene.

Det handler blant annet om å minimere dampforbruket i utvinningen av tungoljen fra sanden. Både ved å plassere brønnene mer hensiktsmessig og ved å tilsette stoffer i dampen for lettere å få opp oljen. I tillegg jobber selskapet med å lage damp fra andre energikilder enn gass.

Bare Statoil

På generalforsamlingen ble også navneendringen vedtatt. Det betyr at selskapet igjen heter bare Statoil.

Da Statoil og Norsk Hydros olje- og gassvirksomhet fusjonerte og ble døpt StatoilHydro i 2007, var det på det rene at dette kun var et midlertidig navn.

Den juridiske datoen for navneendringen er 1. november i år. Da vil Statoil-navnet visuelt være knyttet til to ulike profiler: «dråpen» på bensinstasjonene i inn- og utland og en ny stjerne i magenta på olje- og gassinstallasjonene.

Les også: Statoil i rosa

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.